

Sinds medio 2018 gebruiken al circa 100 organisaties BordjeVol voor mantelzorgondersteuning. Met een set speelkaarten en werkbladen brengt BordjeVol voor mantelzorgers spelenderwijs in kaart welke activiteiten energie kosten, hoe lang de situatie nog vol te houden is en welke mensen kunnen helpen.
Mantelzorger: “Ik had zo’n kaartje in mijn hand en dacht: ‘dit komt toch niet óók op mijn bordje?’ Het was heel confronterend om die hoge stapel te zien. Maar dat gaf ook erkenning. En maakte het heel inzichtelijk.”
De methode is heel concreet. BordjeVol kan zowel vroegtijdig als bij overbelasting worden ingezet. Het biedt de mantelzorger inzicht in de draaglast en draagkracht, inspiratie op welke concrete levensaspecten verandering wenselijk is en activatie om daadwerkelijk ondersteuning te regelen. De professional kan BordjeVol samen met de mantelzorger doorlopen om zo direct advies te kunnen geven en afspraken te maken. Maar BordjeVol is zo opgezet dat een mantelzorger de methode ook zelf kan uitvoeren als een professional minder tijd aan dit onderdeel kan besteden.
Zorg- en welzijnsprofessional: “Met BordjeVol kan ik het gesprek voeren dat mensen anders afhouden.”
Steunpunt informele zorg Breda (StiB) zet vrijwilligers in om BordjeVol samen met mantelzorgers te doorlopen. De BordjeVol-gesprekken gaan de reguliere intakes vervangen. De vrijwilligers volgen vooraf een workshop BordjeVol met achtergrondinformatie en tips, en doen een eerste gesprek samen met een mantelzorgconsulente. Daarna gaat de vrijwilliger zelfstandig het gesprek aan. StiB ervaart dat het doorlopen van BordjeVol de mantelzorger aan het denken zet. Dit leidt ertoe om hulp binnen en buiten het netwerk te zoeken voor activiteiten die energie vreten. Hierdoor komt er meer ruimte voor dingen die energie geven. De uitkomsten bieden de professional concrete aanknopingspunten om gericht ondersteuning te bieden en waar nodig aansluiting te zoeken bij andere instrumenten. Het gesprek wordt door alle partijen als zeer zinvol beschouwd.
Mantelzorgconsulente: “Ik merk dat de mantelzorger in de actiemodus komt en mensen gaat benaderen die kunnen helpen. Maar de mantelzorger gaat ook het gesprek aan met de zorgvrager. Dit zorgt ervoor (als dit mogelijk is) dat er een stukje bewustwording komt bij beiden.”
BordjeVol is ontwikkeld door WeHelpen, samen met mantelzorgers en professionals, en mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar CZ en VWS. Kijk voor meer informatie op bordjevol.nl.