

Door het vertrek van Jos van Nunen in verband met een functiewijziging is er een vacature ontstaan in het Bestuur van WeHelpen. Katy van Hasselt wil zich graag naast Nicole van Loy, Frido Kraanen en Jaap Velema nog actiever inzetten voor de groei van WeHelpen.
Katy van Hasselt heeft dertien jaar gewerkt als wijkverpleegkundige en daarna diverse management- en directiefuncties bij Thuiszorg Groningen gehad. In 2009 is ze overgestapt naar het UMCG, waar ze momenteel projectleider van “verpleegkundige topzorg” én interne trekker van Wehelpen is. Haar focus ligt op een betere organisatie van zorg in Nederland. En ze is enthousiast over de mogelijkheden van wehelpen.nl.
Je hebt ervaring met wehelpen.nl?
“Vanuit het UMCG werken we al een aantal jaren met WeHelpen”, vertelt Katy. “De transferverpleegkundigen wijzen patiënten op dit fantastische instrument, zodat ze de zorg thuis gemakkelijker kunnen regelen met mantelzorgers en vrijwilligers. En ook de maatschappelijk werkers van het UMCG kunnen zo patiënten helpen. Een van hen raakte bijvoorbeeld betrokken bij een oude heer die plotseling werd opgenomen. Hij maakte zich grote zorgen, want hij had geen familie die voor zijn hond kon zorgen. Gelukkig dacht zij meteen aan wehelpen.nl. Ze keek op de site en benaderde iemand die “hond uitlaten” in het hulpprofiel had staan. Dat pakte goed uit! Een gezin wilde de hond wel in huis nemen gedurende de opname van deze meneer. Ze hadden regelmatig contact met elkaar over het wel en wee van het beestje. Na een paar weken kon meneer naar huis en weer zelf voor zijn hond zorgen. Hij was zo dankbaar. Helaas is deze meneer nu overleden. Maar het gezin heeft de hond geadopteerd!”
Dus het werkt al?
Ze knikt. “Jazeker. Maar ik ben nog lang niet tevreden. Het in contact komen met iemand via een website als wehelpen.nl is spannend, daar moet je even aan wennen. Het gaat niet vanzelf. De eerste reactie als je er iemand over vertelt, is zonder uitzondering enthousiast. Geëmotioneerd zelfs soms. Maar om daadwerkelijk een account aan te maken en ermee aan de slag te gaan, dat is een volgende stap in het proces.” Om er aan toe te voegen: “En dat gaat me dus lang niet snel genoeg!”
Hoezo gaat het niet snel genoeg?
Katy: “Ik weet uit eigen ervaring wat het met je doet: iemand zo helpen. En ook andersom: een onbekende om hulp vragen. Zo had mijn moeder laatst problemen met haar computer, die mijn kennis te boven gingen. Samen hebben we op de website gekeken en iemand in haar wijk gevonden die hulp aanbood met de computer. We hebben deze meneer een bericht gestuurd. Hij kwam, zag en loste het op. Mijn moeder blij natuurlijk. Maar zijn reactie was nog leuker: ‘Ik vind het zo fijn dat jullie me hebben gevraagd! ‘k Word hier helemaal vrolijk van!’ Geweldig toch!”
Wat wordt jouw uitdaging binnen het bestuur van WeHelpen?
Ze glimlacht: “Er moet veel meer zichtbaarheid komen. Niet alleen via flyers, die bij wijze van spreken aan de infuusstandaard hangen. Maar ook daadwerkelijk lokale en landelijke reuring. Binnenkort hebben we zo’n mogelijkheid op Noorderzon hier in Groningen gerealiseerd, gewoon door brutaalweg contact te zoeken met de organisatie. En het idee werd goed ontvangen! ‘Onze’ comedian Arno van der Heyden besteedt tijdens het festival dagelijks aandacht aan WeHelpen. Ook hij gelooft in de mogelijkheden om elkaar wat meer te helpen. In de zaal is ruimte voor 150 tot 200 personen, en het wordt live uitgezonden via de radio. Ik heb er hoge verwachtingen van!”
De lat ligt dus hoog?
De blik in haar ogen is vastberaden: “Over vijf jaar wil ik dat je bij het woord ‘hulp’ aan WeHelpen denkt. Net als bij ‘boek’ aan bol.com en bij ‘spullen te koop’ aan Marktplaats. Je helpt iemand anders, omdat iedereen ooit een keer hulp nodig zal hebben. En feitelijk gaat het nog een stap verder: je doet het eigenlijk gewoon voor jezelf. Het geeft zo’n goed gevoel! Het is puur egoïstisch om iemand te helpen, maar dan in de positieve betekenis van het woord.”