

Gertjan van Rossum, algemeen directeur, reageert vanuit het Bestuur en de Directie WeHelpen op de implementatie van wehelpen.nl in Zuid-Limburg.
fotografie Ruud van der Graaf
In de regio Zuid-Limburg is in de afgelopen twee jaar enorm aan de weg getimmerd rondom de implementatie en activatie van wehelpen.nl. Van het verbreden van de lokale coalities naar de daadwerkelijke implementatie in de processen van de professionals en de uitvoerige communicatie naar inwoners, cliënten, patiënten, klanten etc. De stijgende lijn van deelnemende organisaties en daarmee ook het aantal gebruikers in Zuid-Limburg is veelbelovend.
Lokale coalitievorming
We hebben gezien dat er in beginsel vooral gewerkt is aan het aanhaken en versterken van de coalitie met lokale en regionale partners. Inmiddels zijn ruim 25 organisaties in de regio, waaronder gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, organisaties vanuit de patiëntenvertegenwoordiging en lokale Rabobanken, lid van WeHelpen. We zien ook steeds meer interesse vanuit gemeenten en organisaties die nu de stap gaan zetten. Het lijkt er op dat de keuze voor een regionaal platform is gemaakt*. De coalitie wordt steeds sterker en dient als basis voor een verdere gezamenlijke uitrol.
* Mede als gevolg van het antwoord op de vragen vanuit de regio over de aanpalende (in perceptie concurrerende) platformen ten opzichte van WeHelpen: Cubigo en Elise. Inmiddels is duidelijk dat wehelpen.nl geïntegreerd kan worden in Cubigo en dat Elise per 1 september 2017 zal gaan verdwijnen. Als alternatief voor de gemeenten en andere organisaties die Elise gebruiken, is wehelpen.nl voorgedragen. Hierover worden reeds gesprekken gevoerd met gemeente Landgraaf en gemeente Brunssum. Vanuit WeHelpen zijn afspraken gemaakt met Social Care, die de ondersteuning van de beide communities voor haar rekening neemt.
Implementatie en activatie
Een aantal leden heeft de stap naar interne activatie al gezet, professionals weten daarmee steeds beter wehelpen.nl in te zetten voor nieuwe verbindingen tussen mensen met vraag en aanbod. De voorbeelden uit de afgelopen periode zijn legio en dragen bij aan de algemene bekendheid.
Daarnaast is de groei van gebruikers onder andere toe te schrijven aan de brede aandacht vanuit de leden binnen de eigen organisatie en naar de eigen achterbannen. Door de gezamenlijke inzet op communicatie groeit de algemene bekendheid. De regionale Facebookpagina, de nieuwsbrief, stickers en andere uitingen waar de coalitiepartners gezamenlijk op in zetten, maken wehelpen.nl steeds zichtbaarder. Denk bijvoorbeeld aan displays in de centrale hal van het Zuyderland ziekenhuis, de folders die op tal van plaatsen beschikbaar zijn, de prachtige voorbeelden die via Facebook en ander media verspreid zijn en het inspirerende filmpje vanuit Roda JC Midden in de Maatschappij dat onlangs gelanceerd is als aankondiging op een bredere inzet rondom de proeftuinen en WeHelpen in het bijzonder.
Dat de inzet van wehelpen.nl de toekomst heeft, mag blijken uit het artikel van Jo Maes, directeur Huis voor de Zorg, vanuit zijn rol als vertegenwoordiger van de ‘vraagsteller’: “WeHelpen is een briljant idee, maar ook een spannend avontuur”. De implementatie van wehelpen.nl is een proces van de lange adem, maar levert feitelijk al vanaf de start impact op. Iedere match die via wehelpen.nl ontstaat, op zichzelf of begeleid door een van de leden, betekent meer uren informele hulp. Wat die hulp ontvangen of geven betekent, is afgelopen jaar onderzocht.
Kwalitatief onderzoek onder 1.000 gebruikers van wehelpen.nl
De resultaten van het kwalitatieve onderzoek laten zien dat mensen die er gebruik van maken er beter van worden. Zowel de vrager (ook de mantelzorger) als de aanbieder. Elkaar helpen en nieuwe contacten maken, is aan beide zijden relevant op thema’s als zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en participatie.
Uitkomsten onderzoek in relatie tot Positieve Gezondheid
Belangrijk is dat de impact op onze gebruikers direct in relatie wordt gebracht met Positieve Gezondheid. Het gebruik van wehelpen.nl is een van de succesvolle interventies om een hogere score te bereiken in die dynamiek. Zo sluit wehelpen.nl goed aan bij de koers vanuit de Limburgse proeftuinen die ook breed aan de slag gaan met Positieve Gezondheid.
SROI
Afgelopen jaar hebben we ook onderzocht wat de maatschappelijke impact van wehelpen.nl is via de methodiek van de Social Return on Investment. De resultaten van de SROI en ook de achtergronden met betrekking tot de methodiek, de invulling en de validatie daarvan zijn verwerkt in een webinar. De impact is al bij relatief kleine aantallen substantieel. De SROI wordt uitgedrukt in een ratio van geïnvesteerde euro’s ten opzichte van euro’s als maatschappelijke impact. Deze is op basis van de eerste meting 1,75. Dat wil zeggen dat iedere euro die er in wordt gestopt nu al een maatschappelijk resultaat van € 1,75 oplevert.
Overigens is daarbij wel relevant dat bij het kwalitatieve onderzoek de aanname over vervolgontmoetingen na een succesvolle match beduidend hoger is dan bij de SROI. Daar zijn we er vanuit gegaan dat in de helft van de matches 2 tot 4 vervolgafspraken zouden plaatsvinden. Dat dit gebeurt bij de helft van de matches is gevalideerd. Maar het aantal vervolgafspraken daarna is beduidend hoger, vele tientallen keren.
Vervolg
De reeds gevormde coalitie biedt een breed draagvlak voor de inzet van wehelpen.nl binnen gemeente, zorg en welzijn. Met de organisaties die vanaf nu aanhaken, wordt dat nog sterker. Dat sluit direct aan bij de aanbevelingen vanuit bovenstaande onderzoeken. Maak het breder bekend met de relevante organisaties en professionals, laat de voorbeelden zien en ondersteun de gebruikers die een steuntje in de rug nodig hebben.
De regio komt daarmee langzamerhand in de fase van opschaling.