

door Gertjan van Rossum, algemeen directeur WeHelpen
De afgelopen vijf jaar heeft WeHelpen heel veel mensen bij elkaar gebracht. Personen zoals jij en ik die een ander best een keer willen helpen. Of zelf een hulpvraag hebben. Maar hoe kan de coöperatie nog sterker haar rol pakken in de huidige samenleving, met een kleinere rol van de overheid en een grotere rol voor onszelf? De moeite waard om te onderzoeken.
Maar liefst 1.000 gebruikers van wehelpen.nl reageerden op de enquête van onderzoeksbureau ZorgfocuZ. En hoe! 95 Procent zegt zich in meer of mindere mate door WeHelpen geholpen te voelen. Nieuwe ontmoetingen die structurele hulp tot stand brengen ontstaan via de site. Een derde van de duizend respondenten heeft hulp ontvangen via de website. Maar liefst 95 procent daarvan zegt zich in meerdere of mindere mate door WeHelpen geholpen te voelen. Meer dan de helft heeft aan de verbinding via de website blijvend contact overgehouden. Dat contact heeft voor beide partijen waarde: degene die hulp aanbiedt heeft het gevoel dat hij iets betekent voor een ander, en de hulpvrager krijgt het wat gemakkelijker in het dagelijkse leven. Beide gebruiksmogelijkheden voorzien in een behoefte: ook het sociale aspect blijkt van grote waarde. Het aantal mensen groeit dat zich wel eens eenzaam voelt of hulp en ondersteuning nodig heeft. Iemand wil ertoe doen, in verbinding staan met anderen.
Het onderzoek bekrachtigt dit beeld. En sluit naadloos aan bij de definitie van positieve gezondheid: ‘het vermogen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. Dat is ook precies wat je via wehelpen.nl ziet gebeuren. Een derde van de mensen ervaart een verbeterd mentaal welbevinden en een versterking van hun sociaal maatschappelijke participatie. Ook is bij bijna de helft van de respondenten de drempel om hulp te vragen verlaagd. WeHelpen sluit dus zichtbaar én meetbaar aan bij de beweging die we in Nederland willen bewerkstelligen: elkaar helpen vanzelfsprekend maken.
En nu? Ondanks de tevredenheid over deze resultaten zijn we er nog niet, we gaan op volle kracht verder. Met de focus op groei, want hoe meer mensen meedoen, des te groter is de kans dat een hulpvrager ook daadwerkelijk wordt geholpen. We richten ons nu op omgevingen waarin we denken dat de impact nog veel groter kan zijn, zoals niet-aangeboren hersenletsel of dementie. Het bordje van mantelzorgers in deze doelgroepen ligt overvol. Ze moeten niet overbelast raken. Dat leidt naast het humanitaire aspect tot problemen voor de zorg, de samenleving en de economie. Wat betekent het voor werkgevers als een mantelzorger door alle taken, zorgen en drukte zelf ziek wordt?
WeHelpen kan en wil antwoorden bieden op deze vragen. Door samen te zorgen, al is het maar een beetje, verbeteren de omstandigheden van degenen die voor een naaste zorgen ook. Samen kunnen we nog meer creatieve oplossingen realiseren. En de regie daar organiseren waar de kans op succes het grootst is.
Heb je interesse in het volledige onderzoeksresultaat? Vraag het bij ons op.