

Positieve Gezondheid is booming. En de bedenker ervan, arts-onderzoeker Machteld Huber, is uitgeroepen tot Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid in 2015. Zorgprofessionals staan te trappelen om het idee achter Positieve Gezondheid echt te implementeren. Samenwerking tussen Huber en zorgverzekeraar CZ maakt het mogelijk om hiermee binnen de regionale proeftuinen van CZ te experimenteren. Zoals bij de drie proeftuinen WeHelpen in Zuid-Limburg. De Eerstelijns maakte een drieluik: Positieve Gezondheid in de praktijk. Met Huber als grote katalysator en aanjager. En in het derde artikel spreekt ze met Coen van de Steeg, co-founder, over WeHelpen.
Bevorderen zelfredzaamheid
Kern van Positieve Gezondheid is dat zorgverleners de handen meer op de rug houden en eerder coachen om zelfredzaamheid van mensen te bevorderen. De website wehelpen.nl stimuleert burgers het heft in eigen handen te nemen. Iedereen kan er diensten aanbieden én vragen aan mensen in de buurt. Oprichter Coen van de Steeg. “Zo ontstaat een netwerk van mensen die samen zélf de zorg verbeteren.”
Breder kijken naar gezondheid
Er is een oud Joods gezegde, weet Machteld Huber, grondlegger van Positieve Gezondheid. “Als de ene hand de andere wast, worden ze beide schoon. Daar is WeHelpen typisch een voorbeeld van. Het is een mooi nieuw initiatief dat zorgverleners in het licht van Positieve Gezondheid kunnen aanbevelen voor hulpvragen op het sociaal domein. Binnen de proeftuinen van CZ inspireer ik eerstelijnszorgverleners om breder naar het begrip gezondheid te kijken. Dan moet je wél een antwoord en suggesties hebben voor hulpvragen die niet per se medisch zijn.”
Oplossingen in het informele circuit
Op de site van WeHelpen is het aantal mensen dat hulp biedt drie keer zo groot als het aantal hulpvragers. Huber: “Eerstelijnszorgprofessionals kunnen helpen de drempel te verlagen door meer gespitst te zijn op de werkelijke zorgvraag van cliënten – zijn ze eenzaam? Of kunnen ze echt niet meer zelf eten koken? Het moet gewoner worden om oplossingen te zoeken via het informele circuit.” Maar het werkt niet als een huisarts zegt: ‘U móet zich maar eens aanmelden op de site van WeHelpen’. “Kunst is om het mensen te suggereren en ze dan zelf te laten ontdekken wat hen echt goed doet.”
Lees het hele artikel: de-eerstelijn-deel-drie-lr