

Een fijn huis met bloemen en oude kaas …
U hoort vast regelmatig verhalen als deze van uw thuiszorgmedewerkers: “Ik kom bij een cliënt om steunkousen aan en uit te trekken. Mijn handen jeuken als ik dan een verwelkte bos bloemen op tafel zie, of een volle vuilniszak op het balkon. Soms ga ik verder dan eigenlijk mag. Dan ga ik op zaterdag even naar de markt omdat ik weet dat een cliënt van oude kaas houdt. Want ik zorg graag voor mensen. En als ík het niet doe, doet niemand het.”
… hoort niet bij de taak van de thuiszorgmedewerker
Thuiszorgmedewerkers zien en horen van alles als ze bij mensen achter de voordeur komen. Maar ze kunnen er vaak weinig mee. Ze worden immers per uur, en teruggerekend zelfs per minuut, betaald. Het is een kwestie van binnenkomen, een wond verzorgen en weer weggaan. Terwijl medewerkers zo veel liever met een gerust hart de deur weer achter zich zouden sluiten, omdat ze weten dat er genoeg ondersteuning is. Zij willen graag de spil in die ondersteuning zijn. En dat kán ook. Betere en bredere zorg, tegen een behoorlijke vergoeding.
Tijd dus om hulp in te roepen …
Er zijn genoeg mensen die meer dan bereid zijn om anderen te helpen. Of het nu is met een boodschapje of met het verversen van de bloemen. Punt is dat deze potentiële vrijwilligers wel moeten weten dat er een vraag is. En dat is nu nog te weinig het geval. Samen met uw organisatie en medewerkers brengt WeHelpen hier verandering in. Dit doen we met een online platform dat het voor hulpvragers en helpers gemakkelijker maakt om elkaar te vinden.
… en deze informele zorg slim te organiseren
Het is erg handig als informele zorg een beetje slim georganiseerd wordt. En goed samenhangt met de huishoudelijke hulp en verpleging & verzorging. Het platform WeHelpen heeft daarvoor een overzichtelijk besloten deel. Hier kunnen de thuiszorg, naasten en mantelzorg samen de informele hulp afstemmen en coördineren. En elkaar informeren over hoe het gaat. Thuiszorgmedewerkers kunnen hun vragen voor cliënten zelf toevoegen aan WeHelpen of – als daarvoor geen tijd of energie is – bellen met een vrijwilligersorganisatie, zodat hun vrijwilligers de praktische invulling regelen.
Toegegeven: het is even investeren
We kunnen ons prima voorstellen dat u denkt: wéér iets nieuws, met codes, nummers en ingewikkeldheid. Dat is niet nodig. U kunt zo met WeHelpen aan de slag, zoals tientallen welzijns- en zorgorganisaties al doen. Tegelijkertijd bent u er niet met alleen lid worden. Uw medewerkers moeten immers wel weten dat ze gebruik kunnen maken van WeHelpen en hoe ze dat doen. Bovendien bereikt u een lokaal vliegwieleffect als u er ook met andere organisaties mee aan de slag gaat. U gebruikt WeHelpen dan samen met bijvoorbeeld het welzijnswerk en de sociale wijkteams van de gemeente om optimaal samen te werken. Wij helpen u graag op weg met onze WeHelpen Academy: een trainingsbijeenkomst en e-learning. Zo maken we uw medewerkers samen met u vertrouwd met WeHelpen en bedden we het in in de dagelijkse processen. Daarnaast helpen we u graag verder met een toolkit. Daarin vindt u onder meer voorbeelden voor in- en externe communicatie.
… maar dan bent u ook helemaal klaar voor de toekomst
U weet als geen ander dat de wereld van de thuiszorg verandert. Zowel voor de huishoudelijke hulp als de verpleging & verzorging. Zo geven gemeenten en zorgverzekeraars u steeds vaker de opdracht om informele zorg aantoonbaar mee te nemen in uw propositie. En ze beoordelen uw voorstel daar ook op. Met WeHelpen bent u in staat om een integraal aanbod te doen. En dat versterkt uw kansen en positie. Niet alleen bij het binnenhalen van opdrachten, maar óók daarna in de praktijk. U kunt met WeHelpen bijvoorbeeld veel beter inspelen op de resultaatgerichte prestatieafspraken die gemeenten willen maken. U kunt immers voor hetzelfde vaste bedrag méér doen als u de inzet van informele hulp vergroot. En zodoende een positief resultaat halen. Financieel én, minstens zo belangrijk, inhoudelijk. De Social Return On Investment van WeHelpen laat zien dat er een positieve maatschappelijke impact is. Het wemelt dan ook van de mooie voorbeelden van mensen die elkaar ontmoeten, iets voor elkaar betekenen en daar blij van worden. En dat werkt aanstekelijk. Prachtig dus om uw organisatiedoelen daarmee te bewerkstelligen!