Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Désirée van der Linden van Metsjing de vragen van de redactie.
Wie ben je?
Ik ben Désirée van der Linden, ZZPer in het opzetten, ondersteunen en levend houden van passend Vrijwilligersbeleid voor non-profitorganisaties. Daarnaast voer ik een aantal PGB’s uit en ben beschikbaar voor functies binnen het Wmo gebeuren. Mijn specialiteit ligt in de samenwerking in de driehoek om en met de cliënt met een zorgvraag: professionals, vrijwilligers en mantelzorgers vormen een eigen netwerk, dat onderling met elkaar zou moeten communiceren in aansluiting op elkaar. Ik heb dit jarenlang vorm gegeven bij een grote zorginstelling in Noord-Oost Nederland en heb daar gezien hoeveel waarde de betrokkenheid van Vrijwillige inzet heeft op mensen die (deels) afhankelijk zijn van professionele zorg. Het levert “de krenten in de pap op”. Door samenwerking tussen mensen met een zorgvraag, professionals en mantelzorgers komt er een netwerk op gang waarin ieder tot zijn recht kan komen.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Ik ben betrokken geweest vanaf de start bij WH. De eerste de beste kennismaking deed bij mijn een belletje rinkelen hoe ik WH kon inzetten en implementeren in het bestaande Vrijwilligersbeleid van mijn toenmalige werkgever. De toegankelijkheid, de vriendelijke, naturel toon en de kansen voor de zorgvrager gaven mij de doorslag om WH te introduceren bij de zorginstelling. Het kan zo eenvoudig zijn om van betekenis te kunnen zijn voor een ander!
Waar ben je trots op?
Ik ben er trots op dat het een goede zet is geweest om WH in de zorginstelling een plek in het Vrijwilligersbeleid te geven. De eerst match was dan ook een succesje!
Wat is voor verbetering vatbaar?
Ik denk dat er niet veel meer is wat verbeterd zou hoeven worden aan WH. De bal ligt bij “de burger”. Ik vind het heel erg jammer dat het verplichtend karakter is verdwenen van de Maatschappelijke stage (MAS). Ik vond het een goede zaak dat jonge mensen verplicht werden inzet te tonen aan zijn medemens. Het kan de mindset beïnvloeden. Ieder kind kent wel iemand in zijn omgeving die wat hulp zou kunnen gebruiken. Of gezelschap. Jammer dat dat niet als opvoedende taak van de scholen wordt doorgevoerd. Chapeau voor de scholen die wel ruimte maken in hun lesprogramma voor deze vorm van stage!
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Ik vind het fijn om mee te werken aan een product wat wij als implementatiepartners neer kunnen zetten naar de gebruikers. Wij kunnen veel van elkaar leren en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
Hoe betrek je nieuwe organisaties bij de implementatie van WH?
Door het plaatselijke netwerk goed te (leren) kennen kun je goed adviezen geven over samenwerking met andere organisaties. Dat vraagt van mij als WH-partner goede voorbereiding van de plaatselijke omstandigheden. Voorbereidingen daarop zijn dan ook onontbeerlijk!
Welke implementatiepartner neemt het stokje over?
Jacqueline Rempt: wat vind jij als partner van WH van het beleid van staatssecretaris van Rijn, en wat kan jij daarzelf mee?