Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Koen Kasper van Opera Consultancy en Implementatie een aantal vragen.
Wie ben je?
Ik ben Koen Kasper en werk als consultant voor Opera Consultancy en Implementatie.
Na mijn studie organisatiewetenschappen heb ik bewust gekozen voor een baan in de
zorg. Ik heb een broer met een lichamelijke beperking en ben mede hierdoor al van jongs af aan betrokken bij de rolstoelhockeysport. Ik weet hoe belangrijk gezondheidszorg is en hoeveel uitdagingen er nog zijn op dat gebied. Dat motiveert me om elke dag te werken aan het verbeteren en innoveren van de zorg. Inmiddels werk ik ruim 6 jaar voor Opera. Opera is een organisatie die zich richt op advies- en implementatie-
vraagstukken op gebied van zorg en welzijn. Samen met mijn negen collega’s zijn we implementatiepartner van WeHelpen vanaf april 2014. Voor die tijd waren we vanuit Opera al nauw betrokken bij de ontwikkeling van WeHelpen, via ook mijn collega Tara Koenders. Zij implementeerde WeHelpen bij Het Roessingh. Daarnaast ben ik ook trainer van WeHelpen en hebben we vanuit Opera het train-de-trainer-principe ontwikkelt, dat startte in de gemeente Tilburg. Ook de trainingen in Hulst en bij Zorgverzekeraar CZ zijn een succes geweest.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Ik geloof, net als mijn Opera-collega’s, dat het anders kan in de zorg. Als maatschappij willen we met elkaar de zorg beschikbaar en betaalbaar houden. Dat kan als iedereen een steentje bijdraagt. Elk talent telt en WeHelpen maakt het mogelijk om die talenten uit te wisselen en te delen. Zo worden nieuwe verbindingen tussen mensen en hun netwerken gerealiseerd, maar kan WeHelpen ook bestaande netwerken versterken. Vanuit het implementatiepartnerschap draag ik graag bij aan de toename van uren informele hulp.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Ik ben vanuit Opera vooral trots op het WeHelpen implementatie traject in Zuid-Limburg, in samenwerking met de drie proeftuinen en de provincie Limburg. Dat komt nu echt van de grond. We werken daar met veel (zorg)partijen als ziekenhuis, huisartsen, patientenvereniging, zorgverzekeraars, thuiszorg, apothekers en gemeenten samen aan de implementatie van WeHelpen. Via de Provincie Limburg is een subsidie toegekend om binnen de drie bestaande proeftuinen (opgezet vanuit het ministerie van VWS) WeHelpen te implementeren en bekend te maken. Bij dit traject zijn de eerste partijen ook daadwerkelijk lid geworden, zijn concept-visiedocumenten opgesteld als basisafspraken voor verdere implementatie. Ook is daar in gezamenlijkheid foldermateriaal en postermateriaal ontwikkelt. Op 13 oktober organiseren we een inspiratiesessie met meer dan 65 bestuurders, managers en projectleiders uit het gehele zorgveld. Bij vele partijen is er het enthousiasme om van WeHelpen een succes te maken, dat gaan we de komende periode met al die partijen samen proberen te bereiken.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Ik spreek met veel mensen over WeHelpen. Een van de punten die daarin naar voren komt, is dat het platform voor nog niet iedereen even bekend is. Zo is het voor mensen die WeHelpen niet kennen moeilijk vindbaar via Google. Als er wordt gezocht op “vrijwilligershulp”, “burenhulp” of “informele hulp”, dan komt WeHelpen niet als een van de resultaten naar voren . De bekendheid van WeHelpen via deze zoekmachine, maar ook in algemeenheid kan denk ik nog beter. Dit draagt uiteindelijk bij aan het aantal gebruikers per km2 en daarmee de verbetering van de zorg. Zou het niet fantastisch zijn, dat mensen op deze manier WeHelpen leren kennen en zo langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen? (redactie: reden is afweging kosten zoekwoord, analytics Google trends en voorwaarde relevantie met content landingspagina).
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
De toolkit bevat enkele handige projectdocumenten waaraan ook Opera een bijdrage heeft geleverd. Zo kunnen nieuwe leden en partners putten uit reeds bestaande kennis en werkwijzen. Daarnaast doen we veel ervaring op bij de implementatie van WeHelpen in Zuid-Limburg. De geleerde lessen bij het opstellen van een visie document, een PvA en de campagne, willen we graag delen.
Welke implementatiepartner wil je voor de november-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Graag nodig ik Desiree van der Linden, Metsjing, uit om mijn vraag hoe zij nieuwe organisaties betrekt bij de implementatie van WeHelpen te beantwoorden.