De zorgaanbieders in de regio Limburg waren al goed voorbereid op de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente. Maar om de transformatie te bewerkstelligen die na die decentralisatie nodig is, is het nodig dat ook de burger in positie komt. De coöperatie WeHelpen kan precies het zetje in de rug zijn om die burger zijn rol te laten pakken, stellen de provincie Limburg en zorgverzekeraar CZ. De proeftuinen Anders Beter, Mijn Zorg en Blauwe Zorg pakken dit samen op.
‘Een beroep op zelfredzaamheid is voor veel mensen haalbaar’, stelt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen van de provincie Limburg, ‘maar het vraagt wel om samenwerken. Daarom zijn de proeftuinen zo belangrijk, die in onze provincie zijn gestart om de gezondheid van de populatie en de ervaring over de zorg van de patiënt te verbeteren en tegelijkertijd de zorgkosten per verzekerde te laten afnemen.’ In de proeftuinen in deze provincie speelt behalve de zorgaanbieders ook zorgverzekeraar CZ een rol.
Voorzitter Wim van der Meeren vertelt: ‘Wij ondersteunen de beweging van langer thuis blijven wonen als dit verantwoord mogelijk is en van meer informele oplossingen zoeken om de formele zorg te ontlasten. Maar dit is een traject dat niemand los van elkaar kan bewerkstelligen, alle partijen moeten ervoor samenwerken. Ook met andere zorgverzekeraars trouwens. In de proeftuinen trekken we samen op met VGZ om van het project WeHelpen in Limburg een succes te maken. Daarnaast speelt ook de provincie een rol in dit verhaal. Limburg is gelukkig een regio waar ook het provinciale bestuur zich duidelijk laat horen als het over zorg gaat.’
Van Rijnsbergen vult aan: ‘De provincie heeft formeel geen zorgtaak, maar heeft wel een belang in het bijdragen aan een goed leefklimaat voor haar burgers. Daarom faciliteren we de ontwikkeling die met de proeftuinen in gang is gezet en kijken we ook naar wat in het vervolg daarop nodig is.’ Theo Bovens, gouverneur van Limburg, vult aan: ‘Met de decentralisaties van zorgtaken naar de gemeenten zagen we dat die proeftuinen ons veel hadden opgeleverd. De partijen die nodig zijn om die decentralisatie te laten slagen, hadden elkaar al gevonden. Dat gaf ons een voorsprong in het bewerkstelligen van de transformatie die nu aan de orde is, om de burger aan het roer te krijgen.’ In een conferentie die de provincie enkele maanden geleden belegde, werd dit gekenschetst als de transformatie naar “Actief (Lim)burgerschap”.
Maar hoe doe je dat, die transformatie vormgeven, hoe krijg je de burger in beweging? Van der Meeren: ‘Burgers begrijpen inmiddels wel dat “Ze moeten er maar voor zorgen” – waarbij “ze” de overheid of gemeente is – niet meer van deze tijd is. De overheid is er niet meer om alle problemen op te lossen. Maar we begrijpen wel dat de burger een zetje in de rug nodig heeft om tot het actieve burgerschap te komen waarover we het hier hebben. En we kunnen dat ook bieden, WeHelpen is hiervoor het ideale platform.’
Lees het volledige artikel Transformatie.