Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners
in beeld. Deze maand beantwoordt Jules Peters van Mirall
onder andere de vraag van Vital Innovators: ‘Welke marketing en strategie theorieën hij toepast bij het implementeren van WeHelpen.’
Wie ben je?
Mijn naam is Jules Peters, echtgenoot en vader van Juliette
(bijna 4). Op de geboortedag van mijn dochter ben ik als zelfstandig ondernemer begonnen. Voorheen werkte ik
ruim 25 jaar bij de Rabobank in commerciële en adviserende functies, waarvan de laatste 10 jaar als marketing- en communicatieadviseur. Mijn passie is om mensen te helpen zichzelf verder te ontwikkelen en te groeien als professional en mens. Daarom heb ik in 2007 de opleiding tot gediplomeerd professional coach gevolgd. Wat volgde is een mooie combinatie, mensen en organisaties coachen vanuit de marketingfilosofie. Niet door opties aan te dragen of advies te geven. Maar juist door de ander leren naar zichzelf te kijken en te luisteren, waardoor bewustwording van de gewenste situatie helder wordt. Hiermee wordt het nemen van de eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd en ontstaat er ruimte voor beweging, groei en ontwikkeling. Vandaar de keuze voor de naam Mirall, dit betekent ‘spiegel’ in het Catalaans.
Waarom heb je gekozen voor WH?
WeHelpen kwam per toeval op mijn pad, tijdens een project bij welzijnsorganisatie Trajekt. Vanaf het allereerste moment voelde ik me thuis bij en met WeHelpen, de cooperatieve roots zaten er nog steeds. Door en voor mensen, dat spreekt mij erg aan.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
De WeHelpen Matchdag Maastricht bevatte alle elementen die passen om WeHelpen als beweging en als platform uit te dragen. De stadbrede aanpak, samenwerking tussen het lokaal en landelijk WeHelpen-team, een wethouder die meedoet, media-aandacht voor, tijdens en na de Matchdag maar vooral de bijzondere en hartverwarmende reacties van de betreffende hulpvragers.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Mijn verbetervoorstellen zijn tweeledig:
- Het periodiek triggeren van gebruikers om hun profiel zo goed en aantrekkelijk mogelijk in te vullen, bij voorkeur al tijdens het aanmaken van een profiel. Uit ervaring weet ik dat gebruikers het lastig vinden iets over zichzelf te schrijven of een goede hulpvraag te formuleren. Die feedback zou voor een deel ook lokaal georganiseerd kunnen worden door community medewerkers. Want ik zie een hulpvraag en hulpaanbod toch als een soort van sollicitatie. Dan moet je er ‘netjes’ en aantrekkelijk op staan. Ik ben er van overtuigd dat de kwaliteit van de hulpvragen en het hulpaanbod ten goede komt aan meer dynamiek en snellere matches via het systeem.
- De manier waarop mogelijke matches aan de gebruiker gepresenteerd worden. Tegeltjes met vraag en aanbod die op basis van het algoritme goed bij elkaar passen op de website, naast elkaar tonen waarna een van de partijen zijn tegeltje op het andere kan leggen. Nu zie je wel eens dat hulpvragers wachten op hulp of dat hulpaanbieders wachten totdat ze gevraagd worden. Je zou kunnen denken aan het inbouwen van meer interactieve elementen die aanzetten tot call-to-action.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
De praktijkervaring die ik tijdens het implementeren van WeHelpen in Maastricht heb opgedaan. Het is een leerproces en je kunt vaak achteraf pas zeggen wat goed en minder goed heeft gewerkt. Laten we dan vooral de interventies die goed werken met elkaar delen.
De vraag van Vital Innovators:
Welke marketing en strategie theorieën pas jij toe bij het implementeren van WeHelpen?
Het toepassen van het marketingprincipe betekent vooral keuzes maken en focus bepalen. Een goede marketingstrategie is een match tussen de visie, ambitie en doelstellingen van de betreffende implementatie organisatie(s). Vervolgens gaan we samen op zoek naar antwoord op de vragen: Wie is mijn doelgroep? Op welke manier bereik ik deze? Welke mix van communicatiemiddelen zijn hiervoor nodig? Specifiek voor WeHelpen is het belangrijk om succesverhalen in beeld te brengen. Zo ziet en ervaart de (potentiële) gebruiker de meerwaarde van WeHelpen. Het gaat om de beleving, het goede gevoel om geholpen te worden en om iemand te helpen. Organisaties en individuen doen mee als duidelijk is ‘what’s in it for me?’