Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners
in beeld. Deze maand beantwoordt Femke Stoel van Vital Innovators de vraag van Karin van Luijk, Welfare Coaching:
‘Hoe ondersteunen jullie mantelzorgers? De impact van mantelzorg kan een groot effect op zijn of haar leven hebben. Als deze mensen uitvallen, doordat ze overvraagd worden, hebben we in Nederland een nog groter probleem!’
Wie ben je?
Vital Innovators is een sociale onderneming, waarvoor momenteel 6 Health Innovators werkzaam zijn: Michiel,
Janneke, Nino, Pim, Mark en Femke dus. Samen bieden we ondersteuning en adviseren we bij de ontwikkeling, implementatie en opschaling van innovaties in de gezondheidszorg. Vital Innovators is mede opgericht door het zorginnovatienetwerk VitaValley. Wij leveren aan dit netwerk, maar ook aan organisaties daar buiten de executiekracht, die nodig is om innovaties succesvol te implementeren en op te schalen.
Waarom heb je gekozen voor WeHelpen (WH)?
VitaValley stond aan de wieg van WeHelpen. Ze zagen dat mantelzorgers moeite hadden om de broodnodige ondersteuning voor geliefden en naasten te leveren en te organiseren. Mantelzorgers raakten hierdoor veelvuldig overbelast. In 2009 nam VitaValley het initiatief om tot een internetoplossing te komen ter ondersteuning van mantelzorgers. Dit werd Helpjemee. In 2011 bundelden Helpjemee en Caire.nu de krachten, wat leidde tot de oprichting van WeHelpen. Kortom, VitaValley is dan ook medeoprichter van WeHelpen.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Vital Innovators voerde in opdracht van VitaValley de implementatietrajecten van WeHelpen uit in vijf gemeenten in Overijssel. Op deze trajecten zijn we trots! Tijdens de implementatie presenteerde Vital Innovators namelijk WeHelpen in verschillende raadszalen aan zorginstellingen, maatschappelijke organisaties en wethouders. Daarna startten we verschillende trajecten om burgers te bereiken. Daarnaast zijn we blij met het SROI (=Social Return on Investment) template dat we ontwikkelen voor WeHelpen. Voor het succes van WeHelpen is het van belang om de maatschappelijk impact (SROI) te bepalen. Omdat de SROI sterk wordt bepaald door de lokale setting (aantal ouderen, betrokken gemeenten en zorgaanbieders, etc.), ontwikkelt Vital Innovators voor WeHelpen een template, waarmee lokaal betrokken partijen zelf de impact kunnen vaststellen, desgewenst met aanvullende ondersteuning van Vital Innovators. Dit helpt enorm bij het creëren van draagvlak bij stakeholders en om de investeringen in WeHelpen te verantwoorden.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Op dit moment zijn er meer hulpbieders dan –vragers. Dat is op zich niet zo vreemd, want het is niet makkelijk om hulp te vragen. Om dit probleem op te lossen is het meer betrekken van mantelzorgers in het implementatietraject noodzakelijk. Vrijwilligers vervullen hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen mantelzorgers in eerste instantie helpen met het organiseren van hulp via WeHelpen. Als het eigen sociale netwerk van de mantelzorger te klein is om alle hulp in te vullen, dan is de stap naar het vragen om hulp aan onbekenden al veel kleiner. Het WeHelpen platform zou dit proces nog beter dan nu kunnen faciliteren.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
We zijn graag bereid om onze kennis en ervaringen over het meten van maatschappelijk impact te delen.
De vraag van Welfare Coaching: Hoe ondersteunen jullie mantelzorgers? De impact van mantelzorg kan een groot effect op zijn of haar leven hebben. Als deze mensen uitvallen, doordat ze overvraagd worden, hebben we in Nederland een nog groter probleem!
Allereerst door het mede opzetten van WeHelpen! Verder adviseert Vital Innovators organisaties in het bereiken van mantelzorgers en het organiseren van de ondersteuning van mantelzorgers. Hierbij speelt het tot stand brengen van daadwerkelijk gebruik van WeHelpen een belangrijke rol. Zo hielpen we een groot ziekenhuis met het inbedden van WeHelpen in het opnameproces. Mantelzorgers moeten nogal wat regelen als een naaste in het ziekenhuis wordt opgenomen. En ook bij het ontslagproces speelt WeHelpen in dit ziekenhuis een belangrijke rol. Bij het regelen van revalidatie, zorg en ondersteuning thuis kun je WeHelpen prima inzetten.
Welke implementatiepartner wil je voor de september-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Aan Jules Peters van Mirall: Welke marketing en strategie theorieën pas jij toe bij het implementeren van WeHelpen?