Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Karin van Luijk van Welfare Coaching de vraag van Sandra Vergunst van Verder Door Anders Doen (voorheen MNtRX): ‘Vraagverlegenheid is een niet te onderschatten vraagstuk in de samenleving. Men is niet meer gewend om hulp te vragen. Welke tools reiken jullie aan om cliënten en deelnemers toch deze stap te
laten zetten?’
Wie ben je?
Karin van Luijk, echtgenote en moeder van 3 kinderen (23-20-15 jaar). Woonachtig in
het Brabantse land. Afgelopen jaar afgestudeerd als een van de eerste Toegepast Gerontologen (vergrijzings-
deskundige) op de Fontys Hogeschool te Eindhoven.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Ik heb gekozen voor Zorgruilbrabant, en ben opgeleid door Riet Hammen. Zorgruilbrabant is overgegaan in WeHelpen, dus vandaar dat mijn keuze voor WeHelpen snel en bijna automatisch gemaakt was.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Ik ben trots op het project van Zorgruilbrabant dat binnen de Gemeente Best is opgezet en geborgen. Later is dit over gegaan in WeHelpen.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Ik heb met mijn compagnon een bewindvoerderskantoor opgezet. Door de vergrijzing en gebroken gezinnen zijn ouderen die zelfstandig wonen vaker op zichzelf aangewezen. Bewindvoerders en mentoren staan dan voor verschillende en vaak aparte vraagstukken. Het zou een surplus zijn als we ons hier met zijn allen meer van bewust zijn, dit is namelijk een aanzienlijke groep mensen. Het zou geweldig zijn als we deze groep mensen binnen WeHelpen zouden kunnen krijgen. We gaan dan ook nog eens de vereenzaming tegen.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Ik ga delen met mijn implementatiepartners wat ze graag zouden willen weten, en waardoor we elkaar zouden kunnen ondersteunen om verder te komen met verschillende indrukwekkende vraagstukken.
De vraag van MNtRX: Vraagverlegenheid is een niet te onderschatten vraagstuk in de samenleving. Men is niet meer gewend om hulp te vragen. Welke tools reiken jullie aan om cliënten / deelnemers toch deze stap te laten zetten?
In mijn afstudeerscriptie heb ik vraagverlegenheid onderzocht. Daaruit is gebleken dat een beloning (credits) een belangrijke rol kan spelen als het gaat om vage bekenden of onbekenden van elkaar. Belonen werkt negatief als de relatie tussen de zorgvrager en zorgaanbieder van familiaire of vriendschappelijke aard is. Wederkerigheid is iets waar meer mee behaald lijkt te kunnen worden. Als mensen iets terug kunnen doen voor een ander voelen ze zichzelf ook weer beter ten aanzien van de eigen positie voor de maatschappij. En het gaat eenzaamheid tegen.
Welke implementatiepartner wil je voor de augustus-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Vital Innovaters: hoe ondersteunen jullie mantelzorgers? De impact van mantelzorg kan een groot effect op zijn of haar leven hebben. Als deze mensen uitvallen, doordat ze overvraagd worden, hebben we in Nederland een nog groter probleem!