Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Dit keer gemeente Enschede. Hans Haveman beantwoordt de vraag van gemeente Dalfsen waar het enthousiasme voor WeHelpen in zijn omgeving vandaan komt.
Wie ben je?
Mijn naam is Hans Haveman. Ik ben projectmanager Zorg en Technologie bij de gemeente Enschede. Tevens ben ik ambtelijk verbinder van het landelijke thema Zorgende Stad in de Digitale Steden Agenda (DSA). De DSA heeft een toolkit opgesteld voor gemeenten die nog niet voor een marktplaats van vraag en aanbod als WeHelpen hebben gekozen. Er zijn meer van dergelijke toepassingen in Nederland en er komen er nog elke maand een aantal bij.
Waarom heb je gekozen voor WH?
De wens leefde om bewoners te ondersteunen in modern burenhulp. De gemeente Enschede heeft om een aantal redenen voor WeHelpen gekozen. In de eerste plaats experimenteerde Het Roessingh, centrum voor revalidatie in Enschede met WeHelpen. Ook de preferentie zorgverzekeraar in Twente steunde WeHelpen. Tenslotte was er de mogelijkheid om met steun van de provincie samen met vier andere gemeenten in Overijssel, waaronder Dalfsen, met WeHelpen te starten. Zo konden ervaringen mooi worden uitgewisseld.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Vraag en aanbod in Enschede op de website van WeHelpen is nog minimaal. We hebben ook nog geen publiekscampagne gehad. Tot nu toe is afgestemd met de vrijwilligersorganisatie ‘Vrijwilligers053’ over een gezamenlijk aanpak. Recent heeft het College een actieprogramma voor zowel mantelzorgers als vrijwilligers vastgesteld. Behandeling in de gemeenteraad vindt in september plaats. Daarin is voorzien in een coördinerende organisatie voor vrijwilligers naar alle organisaties in Enschede die werken met vrijwilligers in het sociaal domein. Enschede kent veel mensen die vrijwilligerswerk doen en er is veel themagericht vrijwilligersaanbod. Daar ben ik trots op.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Voor WeHelpen hebben we recent met een tiental organisaties afgesproken dat we als aanjaagteam gaan werken. WeHelpen moet niet van de gemeente zijn, maar van de gemeenschap. We werken toe naar een periode waarin we na een publiciteitscampagne ook actief gaan matchen. In ieder geval voor een periode van een aantal maanden. Dat betekent dat als vraag en aanbod niet spontaan bij elkaar komen we proberen een match te vinden. Er wordt een pool van vrijwilligers voor WeHelpen opgezet. Daarin zal de op te richten coördinerende organisatie een belangrijke schakel zijn.
Wat ga je delen met de andere coöperatieleden?
De ervaring die we in Enschede op doen zullen we breed delen, zowel in de regio als landelijk. Dat is ook de onderdeel van mijn rol in de DSA. Niet allemaal opnieuw het wiel uitvinden, maar vooral leren van elkaar. In die rol maakt het mij niet uit of andere gemeenten kiezen voor WeHelpen of voor een van de andere marktplaatsen.
De vraag van Maurits, gemeente Dalfsen: ‘Ik Proef dat de partners in Enschede heel enthousiast zijn. Heel prettig om dit te kunnen constateren, en ben benieuwd waar dit enthousiasme vandaan komt.’
Er zijn in Enschede al veel gerichte vraag- en aanbod toepassingen, zoals burenhulp van Alifa, hulp via Stichting Present, vrijwilligers bij zorginstellingen en Het Roessingh. Deze organisaties willen samenwerken en zien WeHelpen als een mogelijke paraplufunctie. De verwachting is dat hiermee ook een nieuw soort vrijwilliger wordt gevonden. We zijn ook best kritisch op WeHelpen. Het blijft een hulpmiddel dat alleen kan werken als voldoende inwoners hieraan mee willen en gaan doen. Het moet aansluiten bij hun behoefte en werkwijze. In 2016 zal blijken of WeHelpen een blijvend instrument is voor inwoners van Enschede.
Welk coöperatielid wil je voor de augustus-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Han Roelofs van Medipoint: jullie kijken als ‘meer dan een thuiszorgwinkel’ weer op een heel andere manier naar WeHelpen. Wat verwachten jullie als toegevoegde waarde van je lidmaatschap en hoe ga je dat duidelijk maken aan je klanten?