Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners
in beeld. Deze maand beantwoordt Sandra Vergunst van MNtRX
de vraag van Bevlogen Zorg welke slagen nog nodig zijn om
WeHelpen breed geaccepteerd en toegepast te krijgen door de
zorgprofessionals in de markt?
Wie ben je?
Sandra Vergunst, ik werk al meer dan tien jaar voor MNtRX, een netwerkorganisatie die op allerlei manieren werk maakt van empowerment van mensen. Belangrijk concept waar we sinds 2012 voornamelijk voor werken is Andere handen community, de plek
waar professionals met en van elkaar kunnen leren. Daar is mijn rol community manager en moderator. Ik betrek leden om vanuit hun functie en ervaring mee te denken en mee te praten over van het verlenen van goede zorg. Daarbij brengen we ook zorginnovaties, technologieën en ontwikkelingen in die het werk beter maken en bijdragen aan goed leven voor de cliënt / bewoner. Als projectleider
ben ik verantwoordelijk voor de samenwerking met WeHelpen.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Bij Andere handen community zoeken we actief samenwerking met partijen die burgers kunnen ondersteunen bij meer eigen regie en samenredzaamheid. WeHelpen kwam al snel in beeld en de samenwerking heeft zich op een mooie manier ontwikkeld.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Wij hebben begin juni de basistraining voor de gemeente Katwijk mogen verzorgen. Over twee weken hebben zij de lancering van WeHelpen in hun gemeente. Met trots hebben wij gezien dat een enthousiaste gevarieerde groep mensen zeer betrokken aan de slag is gegaan en ieder vanuit zijn eigen rol hier succes van wil maken. Toen wij ’s morgens de gemeente in kwamen rijden, hing er een bord ‘Katwijk beweegt’. Katwijk beweegt nu ook digitaal en wij wensen hen veel mooie contacten toe.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Om van een verandering een succes te maken vraagt van mensen ander gedrag. En niets is zo moeilijk als het veranderen van gedrag. De waan van de dag en de hectiek van het moment roepen vaak harder dan aandacht geven aan een sociale innovatie. Het is niet iets dat als vanzelf ingebed raakt in de dagelijkse werkprocessen. Het is hard werken, het kost tijd, vraagt om in beweging te komen en om te gaan doen. Daarin kom je onderweg van alles onderweg tegen. Ook hoe prettig het is om als de professionals een plek hebben om elkaar te bevragen, ervaringen, tips en ideeën uit te kunnen wisselen en zo weer van elkaar te leren en het werken met WeHelpen te ontwikkelen. Dit motiveert, inspireert en houdt mensen betrokken. Zo zien wij dat dagelijks op Andere handen community.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Wij hopen op mooie ervaringen, successen en ook de no go’s. Samen kom je verder en waarom het wiel opnieuw uitvinden als een ander in de praktijk hier al kennis over heeft opgedaan.
De vraag van Margot: ‘Welke slagen zijn nog nodig om We helpen breed geaccepteerd en toegepast te krijgen door de zorgprofessionals in de markt?’
Zorgwerkers maken op dit moment een enorme verandering door. Er wordt van hen verwacht dat zij ondernemend en vernieuwend zijn, dat zij aandacht hebben en goed kunnen samenwerken met collega’s en het sociale netwerk rond de cliënt. De zorg van de toekomst doet een beroep op andere vaardigheden. Zij krijgen van alles aangereikt en ontwikkelen zich tot zelfsturende teams. En ondertussen gaat de zorg voor cliënten ook gewoon door. WeHelpen is daarom ook partner van Andere handen en deelt en inspireert de zorgwerkers met successen en oplossingen vanuit de dagelijkse praktijk. Dit geeft hen inzicht hoe het ook anders kan.
Welke implementatiepartner wil je voor de juli-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Welfare coaching. Vraagverlegenheid is een niet te onderschatten vraagstuk in de samenleving. Men is niet meer gewend om hulp te vragen. Welke tools reiken zij aan om cliënten / deelnemers toch deze stap te gaan zetten?