Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Dit keer gemeente Dalfsen. Maurits von Martels beantwoordt de vraag van Revalidatiecentrum Het Roessingh welke manier hun gemeente heeft benut om WeHelpen te stimuleren. En geeft een paar praktische tips om WeHelpen lokaal te laten ‘landen’.
Wie ben je?
Mijn naam is Maurits von Martels en ik ben momenteel (sinds 2010) wethouder in de gemeente Dalfsen. En tevens bestuurslid van WeHelpen.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Gemeente Dalfsen ziet WeHelpen als een eigentijds hulpmiddel om een tijdloos begrip als “noaberschap” weer nieuw leven in te blazen.
Op welk lokaal WH-succes ben je trots?
Binnen de gemeente Dalfsen zijn de inwoners van de kern Lemelerveld bezig met het ontwikkelen van een dorpsportaal. Dit doen ze op eigen initiatief. Ze hebben ervoor gekozen om ook een app van WeHelpen op hun dorpsportaal te zetten.
Wat is voor verbetering vatbaar?
De naamsbekendheid is nog niet zo groot. Ondanks alle inspanningen van ons als gemeente, maar ook van lokale partners blijft dat achter bij de verwachtingen.
Wat ga je delen met andere coöperatieleden?
Kennis en tips. Vertel bijvoorbeeld in elk geval dat het regelen van hulp op buurt-of wijkniveau gemakkelijker kan. De praktijk laat zien dat mensen het moeilijk vinden om die hulp te vragen. De één heeft iets nodig, een boodschap, een klusje of een beetje aanspraak en voor de ander is het een kleine moeite om daarin te voorzien. Dit soort hulp komt niet vanzelf tot stand. Niet omdat mensen niets meer voor elkaar over hebben, maar omdat mensen niet om hulp vragen. Het doorbreken van deze “vraagverlegenheid” is lastig. Het gevoel zolang mogelijk de eigen boontjes te willen doppen, speelt daarbij een belangrijke rol.
De vraag van Ingo: “Welke manieren hebben jullie gevonden om WeHelpen in kleinere gemeentes te stimuleren?”
Er moet de nodige energie in gestoken worden om dit te stimuleren. Wat helpt is het “lokaal” maken van WeHelpen. Dus door het aanbod per kern in onze gemeente te filteren in plaats van het landelijke aanbod. Bovendien steeds maar weer naar voren brengen dat WeHelpen er ook is voor mantelzorgers en vrijwilligers. Voor iedereen met een hulpvraag! Om het goed onder de aandacht te brengen, maakt de omvang van de gemeente volgens mij niets uit.
Welk coöperatielid wil je voor de juli-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Gemeente Enschede. ‘k Proef dat de partners in Enschede heel enthousiast zijn.
Heel prettig om dit te kunnen constateren, en ben benieuwd waar dit enthousiasme vandaan komt.