Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners
in beeld. Deze maand beantwoordt Bevlogen Zorg de vraag
van Regiozorgmakelaars hoe zij WeHelpen over 10 jaar zien
en wat hun rol in dat proces is.
Wie zijn wij?
Bevlogen zorg bestaat uit een enthousiast team: Margot van den Beuken (links) en Maaike van der Kraan. We wonen in Rhenen en hebben beiden veel ervaring in de thuiszorg, medisch centrum, patiëntenverenigingen en ziekenhuis.
Tijdens deze werkzaamheden is de kracht en noodzaak van
mantelzorg en vrijwilligers steeds duidelijker zichtbaar geworden. In al deze processen gaat het over kwetsbare mensen. Mensen die door ziekte, tekort aan kennis, een plotselinge uitdaging of het beperkte vermogen om zelf zorg goed te regelen, extra ondersteuning nodig hebben. Met een klein beetje hulp, voorlichting, begeleiding of informatie blijven deze mensen in hun eigen kracht en houden de controle die ze wensen. Dat zien gebeuren is een prachtig iets. Deze waarneming is ook de aanleiding geweest voor de oprichting van Bevlogen Zorg. Bevlogen Zorg focust op het ondersteunen van mensen bij het hebben en houden van eigen regie in hun eigen zorg en omgeving door middel van trainingen, advies en de ontwikkeling van digitale oplossingen.
Waarom hebben we gekozen voor We Helpen?
Bevlogen Zorg is lange tijd bezig geweest met het ontwikkelen van een app, die oudere mensen ondersteunt in het vinden en kiezen van activiteiten en zorg in hun directe omgeving. In de loop van dit ontwikkelproces werd duidelijk dat het ontsluiten van vrijwilligers in dit platform cruciaal is. In een inspirerend gesprek met Coen ontdekten we dat WeHelpen hard bezig was een prachtig platform steeds verder te ontwikkelen om mensen te verbinden met vraag en aanbod. Onze gezamenlijke doelstelling: zorg in eigen hand, actief deelnemen en verbinden was een mooie aansluiting om als implementatiepartner samen te gaan werken.
Op welk WeHelpen-succes ben je trots?
Ieder moment dat er een ‘match’ tot stand komt waardoor iemands wereld weer een stukje groter of lichter wordt is al zo waardevol. Daarnaast ook de mooie aansluiting op de participatiewet die niet voor iedereen makkelijk is. Door mensen een handvat zoals het netwerk van WeHelpen te geven, ondersteun je ‘de wet met een vangnet’ waardoor mensen zich sociaal maatschappelijk verbonden voelen door te helpen, of hulp te vragen in hun lokale omgeving. Daar actief een bijdrage aan te kunnen leveren, daar zijn we erg trots op.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Het blijft een uitdaging om WeHelpen te laten groeien door het verbeteren en aanpassen. We zien twee uitdagingen:
1. De professionele omgeving zoals welzijnsorganisaties zien de kracht en noodzaak van het activeren en koppelen van vrijwilligers. Velen beginnen dan ook met het zelf ontwikkelen van een platform. Hierdoor wordt de vraag en het aanbod van vrijwilligers niet inzichtelijk. Een verdere en betere samenwerking met lokale welzijnsorganisatie is voor verbetering vatbaar.
2. In dit proces is het verder opbouwen van vertrouwen een belangrijk onderdeel. Door het platform zo aan te bieden dat mensen zich met een gerust gevoel durven inschrijven, maar ook door de professionals met goede informatie en de train-de-trainer-training vertrouwen te geven, waardoor zij het platform ook durven inzetten als middel om de zorgprocessen verder te optimaliseren.
Wat ga je delen met de andere coöperatieleden?
Ervaringen, aandachtspunten en voorbeelden van motiverende en enthousiaste verhalen. Wat ons opvalt is dat de coöperatie al veel ervaringen heeft gedeeld en verbeteringen heeft toegepast, waardoor het steeds gebruiksvriendelijker is geworden. Dat iemand niet alleen enthousiast is, maar deze overtuiging ook daadwerkelijk gaat implementeren op de werkvloer. Zodat je als WeHelpen kunt groeien in de vertaalslag van een WeHelpen app naar een vanzelfsprekende tool die je inzet in het totale zorgproces.
De vraag van Caroline van der Hek, Regiozorgmakelaars: ‘Hoe zien jullie de We Helpen over 10 jaar en wat wordt jullie rol in dat proces?’
WeHelpen is over 10 jaar het toonaangevende platform voor het verbinden van mensen die iets voor elkaar willen betekenen op het gebied van hulp en ondersteuning. Uiteraard gaat dit over “gewone” vrijwilligers, maar het platform gaat verder. Met de veranderingen in de zorg wordt WeHelpen een tool die professionele zorg ondersteunt bij het optimaliseren van de zorgprocessen. Het goed organiseren van de persoonlijke zorg samen met patiënt en mantelzorgers. Het platform staat aan de basis van het samen organiseren van de beste zorg voor de specifiek aandoening/situatie van de zorgvrager, waarbij professionele zorg met niet professionele zorg, naadloos op elkaar gaat aansluiten.
Welk coöperatielid wil je voor de volgende editie een vraag stellen?
Graag willen we een vraag stellen aan MNTrX: ‘Welke slagen zijn nog nodig om We helpen breed geaccepteerd en toegepast te krijgen door de zorgprofessionals in de markt?’