Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Caroline van der Hek de vraag van Jacqueline Rempt van Remptation waar nieuwe leden vooral behoefte aan hebben.
Wie ben je?
Mijn naam is Caroline van der Hek. Na vele jaren in Zuid-Europa gewerkt te
hebben in de toeristische sector en vervolgens bij terugkeer in Nederland
in de evenementenbranche ben ik via zorgverzekeraar VGZ in de wereld van
de zorg beland. Sinds 2011 ben ik zelfstandig mantelzorgmakelaar. Tot begin
2014 heb ik ook voor zorgorganisatie Careyn gewerkt; daar heb ik een plan ontwikkeld en uitgevoerd voor het verbeteren van de samenwerking tussen formele en informele zorg. Hiervoor heb ik gesprekken gevoerd met meer dan 400 mantelzorgers, voornamelijk van cliënten met dementie. Een ander onderdeel was het bijscholen over dit thema van verzorgenden en verpleegkundigen. Nu richt ik mij volledig op mijn bedrijf Regiomantelzorgmakelaars. Ik neem regeltaken over van mantelzorgers en/of zorgvragers op het gebied van zorg, welzijn, wonen, werk en financiën. Dit heeft als doel het ontlasten van de mantelzorger zodat deze de zorg langer vol kan houden.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Begin 2012 heb ik als lid van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars (BMZM) een presentatie door Maaike Schnabel over WeHelpen bijgewoond. Ik was direct enthousiast en zag de kracht van een initiatief als WeHelpen. Om dicht bij het vuur te zitten, ben ik lid geworden van de coöperatie. Een beetje vreemde eend in de bijt, als één-pitter tussen alle “grote jongens”. Ik kan mij herinneren dat ik tijdens een ALV de opmerking maakte dat de hulpvragen naar mijn mening veel breder kunnen en gaf als voorbeeld dat ik zelf een hulpvraag had geplaatst voor het uitlaten van mijn honden. Grappig te horen dat deze “honden hulpvraag” nu vaak voorkomt. Het feit dat iedereen wel eens hulp kan gebruiken en die vraag ook plaatst op WeHelpen, kan mensen die afhankelijk zijn van hulp over de streep trekken! Sinds kort ben ik ook implementatiepartner van WeHelpen. Ik richt mij hierbij op bedrijven en koppel lidmaatschap en implementatie van WeHelpen aan het “mantelzorgvriendelijk ondernemen”. De angst van ondernemers voor mantelzorgende medewerkers is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Het bespreekbaar maken van het onderwerp lost al veel op. De koppeling met WeHelpen verbindt mantelzorgers en (nog) niet –mantelzorgers door elkaar daadwerkelijk de helpende hand te kunnen bieden.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Ik ben trots dat ik in de meest uiteenlopende situaties WeHelpen ter sprake kan brengen. Zoals ouderenbonden, steunpuntenmantelzorg, welzijnsorganisaties en de vele mantelzorgers die ik vertel over de mogelijkheden van WeHelpen.
Voor verbetering vatbaar?
Na mijn eerste kennismaking met WeHelpen was ik weliswaar over het idee heel positief, maar over het gebruik van de website veel minder. Ik vond het behoorlijk ingewikkeld terwijl ik toch een geoefend pc-gebruiker ben. Gelukkig zijn de meeste van deze ongemakken inmiddels verleden tijd. Volgens een aantal van mijn cliënten blijkt het gebruik van het hulpnetwerk lastig en wil men meer dan mogelijk is. Ik begreep dat ook hieraan al druk wordt gewerkt, fijn!
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Mijn ervaringen met mantelzorgers en mijn ervaring van de implementatie van WeHelpen in combinatie met mantelzorgvriendelijk ondernemen.
De vraag van Jacqueline Rempt van Remptation: ‘Waar heben nieuwe leden behoefte aan?’
Jacqueline, ik denk dat er vooral behoefte is aan ideeën over praktisch gebruik binnen de eigen organisatie. Het verbaast mij dat grote organisaties lid zijn, maar er binnen de eigen organisatie weinig mee doen. Om te voorkomen dat hetzelfde gebeurt bij nieuwe leden denk ik dat hier meer nadruk op moet komen te liggen. Het aanbieden van een “trainer de trainer” bijeenkomst (WeHelpen Academy) is een goede eerste stap.
Welke implementatiepartner wil je voor de mei-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik wil graag aan Margot van den Beuken en Maaike van der Kraan van Bevlogen Zorg de vraag stellen: Hoe zien jullie de WeHelpen over 10 jaar en wat wordt jullie rol in dat proces?