Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Jacqueline Rempt van Remptation de vraag van Mark Clarijs wat zij als kantelpunt ziet van een succesvolle en niet succesvolle implementatie van een sociale innovatie.
Wie ben je?
Mijn naam is Jacqueline Rempt. Mijn achtergrond is ‘commercieel’: jarenlang ben ik marketingdirecteur geweest bij grote multinationale ondernemingen die consumenten-
producten verkopen. Mijn passie is innoveren en daar barrières voor wegnemen. Met de tijd groeide bij mij de wens om mijn expertise in te zetten voor ‘zaken die er écht toe doen’.
Nu ben ik eigenaar van Remptation Innovatie Support en sinds bijna een jaar initiatiefnemer en eigenaar van Dementie-winkel.nl. Met deze webwinkel zet ik mij, samen met mijn man en dr. Anneke van der Plaats, met passie in voor een dementievriendelijke samenleving. Wij zijn voormalig mantelzorgers. Bij ons beiden is een van onze ouders dement overleden. Pas na hun overlijden ontdekten we hoeveel oplossingen er zijn die hun leven en dat van ons veel aangenamer hadden kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan WeHelpen! Wij willen voorkomen dat andere mantelzorgers dit te laat ontdekken.
Waarom heb je gekozen voor WH?
In 2012 ben ik als adviseur betrokken geraakt bij de evaluatie van een drietal pilotprojecten van WeHelpen. Met behulp van ‘verhalen onderzoek’ zijn nieuwe inzichten opgedaan bij (potentiële) hulpvragers en hulpaanbieders. Een belangrijke conclusie was dat de drijfveren voor individuen en organisaties voor (niet…) participeren in WeHelpen heel verschillend zijn. Barrières en versnellers voor onderlinge hulp verschillen per gemeente, regio, type zorginstelling of oorsprong van de hulpvraag. Een ‘one size fits all’ aanpak om te stimuleren dat meer personen elkaar meer gaan helpen bestaat niet. Het is mensenwerk. Ik vind het mooi om te ervaren hoe WeHelpen er alles aan doet om de ‘we helpen elkaar’ dynamiek te stimuleren. Met steun van implementatiepartners, toolkits en communities die van elkaar leren. Zodat het wiel door nieuwe coöperatieleden niet iedere keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Ik ben trots op de lessen die we in co-creatie met het WeHelpen team aan de hand van de pilotprojecten hebben geleerd en de eerste versie van de Toolkit voor coöperatieleden die op basis daarvan is gemaakt. De inhoud is wel enorm veranderd en uitgebreid! WeHelpen heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Ik ben het met Mark Clarijs eens dat de werkelijke WeHelpen innovatie een sociale is. De kunst is nieuwe netwerken van mensen die elkaar helpen kleinschalig, stapje voor stapje van onderaf op te bouwen. En dáár te starten waar de behoefte van mensen aan hulp, en dus de toegevoegde waarde van WeHelpen, het grootst is. Gelukkig is er geen gebrek aan mensen die willen helpen. Het hulpaanbod is groter dan de vraag. Ondersteun hulpbehoevenden daarom bij het overwinnen van hun schroom om die hulp ook te vragen. Sommige mensen zijn bang om regie te verliezen, bij dementie bijvoorbeeld. “Straks denken ze dat ik niet meer alleen kan wonen en word ik opgenomen. Dus wil ik niet laten blijken dat ik hulp nodig heb.” Verdiep je in de samenstelling van de gemeenschap die je wilt bereiken en de diversiteit in behoeften en angsten. Speel daar op in. De mogelijkheid om ‘vertrouwelijke zorgkringen’ op te zetten, waar je niet perse ‘in het openbaar’ een hulpvraag hoeft te stellen aan mensen ‘die je niet kent’ mag volgens mij meer worden benadrukt.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Met implementatiepartners zou ik graag mijn expertise op het gebied van verhalenonderzoek en stakeholdermarketing delen. Bijvoorbeeld door in samenwerking coöperatieleden te ondersteunen. Verder ben ik op zoek naar wegen om heel specifiek mensen met dementie en hun mantelzorgers te bereiken.
Welke implementatiepartner wil je voor de april-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik wil graag aan Caroline van der Hek van Regiomantelzorgmakelaars vragen waar nieuwe leden vooral behoefte aan hebben.