Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Deze maand ANBO.
Mariska Sijs van Hulstvoorelkaar vroeg vorige maand naar het verloop van
hun implementatie en welke interventies ze opzetten om WeHelpen binnen
hun doelgroep te laten gebruiken.
Wie ben je?
Ik ben Vera Diepeveen, 28 jaar en sinds november 2014 werkzaam bij ANBO als Trafficmedewerker. Ik woon inmiddels bijna 10 jaar in Utrecht en ben van plan dit nog even vol te houden. De stad bruist van de initiatieven, waardoor er altijd wel iets nieuws te beleven is. Sowieso blijf ik graag op de hoogte van nieuwe initiatieven, of het nou op cultureel of sociaal gebied is. Met de Zonnebloem was ik bijvoorbeeld al bekend en ook op Peerby ben ik actief. Met WeHelpen ben ik pas in contact gekomen via ANBO en daar heb ik inmiddels ook een account.
Waarom hebben jullie gekozen voor WH?
WeHelpen is een platform voor persoonlijke dienstverlening dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Dat is een service die ANBO niet op die manier kan bieden, maar waar door onze leden wel veel vraag naar is. Wij staan onze leden onder andere bij via mail en telefoon, en als we dat nodig achten kan er een consulent op bezoek komen. Zij kunnen echter niet huishoudelijke taken op zich nemen zoals het gras maaien of een ritje naar de huisarts. Omdat we dit onze leden wel graag willen bieden, zijn we de samenwerking met WeHelpen aangegaan. Daarnaast denken we dat het goed is om ons – niet geheel, maar wel steeds meer – op online dienstverlening te richten. Hier liggen mogelijkheden te over die nog niet allemaal benut worden. Met WeHelpen doen we een stap in die richting.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Het bereiken van de groep die (nog) niet over een computer met internet beschikt is lastig, en dat is misschien juist de sociaal geïsoleerde groep die deze hulp het hardst nodig heeft. Het lijkt me goed om dit gegeven meer te belichten, wellicht ook te onderzoeken, en te zorgen dat deze groep niet achterblijft. Ik denk dat alle samenwerkingspartners hier een rol in kunnen spelen, onder andere door ook de kinderen van senioren als doelgroep te beschouwen en hen een belangrijke bemiddelingsrol toe te bedelen.
Wat ga je delen met de andere coöperatieleden?
Momenteel zijn we de mogelijkheden aan het bekijken van het integreren van de WeHelpen site in de ANBO site. Als alles goed gaat, zal dit deel worden toegevoegd bij de Q&A’s op de website van ANBO Raad & Daad. Wanneer iemand bijvoorbeeld een vraag heeft over huishoudelijke hulp, krijgt men niet alleen een antwoord, maar kan hij of zij ook direct gekoppeld worden aan iemand van WeHelpen die deze hulp aanbiedt.
De vraag van Mariska, Hulstvoorelkaar
‘Ik ben benieuwd hoe hun implementatie verloopt en welke interventies ze opzetten om WeHelpen binnen hun doelgroep te laten gebruiken.’ WeHelpen is als onderdeel meegenomen in het trainingsprogramma van de ANBO Consulenten. Deze consulent is een belangrijk sleutelpersoon, aangezien dat degene is die bij onze leden thuiskomt. We nemen WeHelpen ook mee in het opleidingstraject voor de sociaal netwerkers die we binnenkort gaan werven. Zij zullen zich voornamelijk richten op sociaal isolement bij senioren en hen onder andere weer koppelen aan leuke activiteiten, om eenzaamheid tegen te gaan.
Welk coöperatielid wil je voor de april-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik zou Gerda van Alteren graag willen vragen hoe zij de integratie van WeHelpen binnen de werkorganisatie van Humanitas Groningen hebben aangepakt.