Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Deze maand Hulst
voor Elkaar. Frido Kraanen van PGGM vroeg Mariska Sijs vorige maand
naar hun plan van aanpak, successen en uitdagingen voor 2015.
Wie ben je?
Ik ben Mariska Sijs, 36 jaar en werk bij Stichting Hulst voor Elkaar waar ik verantwoordelijk ben voor Vrijwillige Inzet in de Gemeente Hulst. Voor de mensen die Hulst niet kennen; Hulst ligt in Zeeuws Vlaanderen. Zeeuws Vlaanderen grenst aan België en men noemt ons dan ook wel eens reserve Belgen wat ik zelf persoonlijk wel leuk vindt. In een half uur sta je namelijk in de Antwerpen of Gent en in die bourgondische leefstijl kan ik me best
wel vinden. Ik heb International Business and Languages gestudeerd en
na 10 jaar in de commerciële dienstverlening te hebben gewerkt, werk ik
nu 5 jaar in het sociale domein. Ik haal enorm veel energie uit het werken met mensen en met mijn werk kan ik ook echt iets voor een ander doen. Verder ben ik een echt Zeeuws Meisje; woon in Axel getrouwd en heb twee kinderen van 9 en 11. Mijn leukste bezigheden in mijn vrije tijd zijn toch wel iets van de wereld zien en leuke dingen ondernemen met mijn kinderen en vrienden.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Vanuit Hulst hebben we samen voor WeHelpen gekozen omdat een online platform onmisbaar is in deze tijd. De digitale wereld biedt zoveel mogelijkheden en daar moeten we gebruik van maken ook in het werkgebied van zorg en welzijn. Als je er vanuit gaat dat 85% van de Nederlanders digitaal is, moet daar winst te behalen zijn. Mijn ervaring is dat mensen best bereid zijn elkaar te helpen maar ze moeten hier wel op gewezen worden. Door de laagdrempeligheid van WeHelpen zie ik dit als een kans om mensen met elkaar te verbinden. Vanwege ons uitgestrekt gebied (1 vestingstad met 14 dorpskernen) is het van groot belang om de leefbaarheid in de kernen op peil te houden en daar zie ik juist ook een rol in voor WeHelpen. Tevens is vergrijzing en ontgroening een thema in ons gebied en juist daarom moeten we nu met WeHelpen aan de slag.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
Ik ben er trots op dat we met alle samenwerkingspartners lokaal dit project uitvoeren. Elke organisatie heeft zijn eigen belangen, maar vanuit WeHelpen gaan we samen aan de slag. Dus ook als organisaties helpen we elkaar.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Dat kan ik nog moeilijk zeggen omdat we ons echt nog in de opstartfase bevinden. Het spanningsveld voor mezelf is echt het daadwerkelijke gebruik. Wij als Zeeuwen zijn meestal wat afwachtend en kijken vaak eerst even de kat uit de boom. Ik ben er wel van overtuigd dat we als we met de juiste voorbeelden komen WeHelpen ook een succes wordt in Hulst.
Wat ga je delen met de andere coöperatieleden?
Mijn kennis en ervaringen in het implementatie proces en ik kijk er naar uit om de WeHelpen-beweging samen vorm te geven.
De vraag van Frido: “Ik heb gelezen dat zij een plan maken om lokaal WeHelpen te implementeren. Ik ben heel benieuwd hoe het staat, welke successen ze hebben geboekt en welke uitdagingen ze voor 2015 zien.”
De eerste successen zijn geboekt! De ambassadeurs zijn samengekomen en daarmee is het project echt van start. Binnenkort hebben we de training vanuit We Helpen met de ambassadeurs. Onze startactie staat gepland en ons promotiemateriaal is besteld. De uitdaging voor de eerste helft van het jaar is zoveel mogelijk naamsbekendheid aan WeHelpen te geven en vervolgens het gebruik ervan te blijven stimuleren. Verder moeten we actief blijven in het stimuleren en activeren van alle samenwerkingspartners om WeHelpen in alle werkprocessen een plaats te geven.
Welk coöperatielid wil je voor de maart-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik geef het estafettestokje graag door aan Trudy de Jong en Vera Diepenveen van ANBO. Ik ben benieuwd hoe hun implementatie verloopt en welke interventies ze opzetten om WeHelpen binnen hun doelgroep te laten gebruiken.