Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners
in beeld. Deze maand beantwoordt Joanne Penning onder andere de vraag van Rob Snoeren, I-Kracht: waar loop je tijdens het voortraject van een coöperatielidmaatschap tegenaan?
Wie ben je?
Ik ben Joanne Penning, woon met mijn gezin in Bilthoven en
heb de laatste jaren gewerkt voor de welzijnsorganisatie MeanderOmnium in Zeist. Ik werkte in een wijk waar ook een burenhulpcentrale was. Mensen die hulp in en rond huis zochten, werden gekoppeld aan mensen die graag iets voor
een ander wilden doen. Een coördinator speelde daar een belangrijke rol in. De gemeente Zeist subsidieerde deze vorm van burenhulp. Maar elk jaar was het weer de vraag of die subsidie er kwam of niet.
Waarom heb je gekozen voor WH?
Toen ik eind 2012 in het ledenblad van PGGM las over het initiatief van WeHelpen was ik gelijk om. Dat was de oplossing voor een structurele basis van Burenhulp en dan niet alleen in een wijk of stad maar zelfs landelijk! De kosten zullen geleidelijk aan lager worden vanwege de organisatievorm van een coöperatie. En het hele matchingsysteem is al digitaal georganiseerd. Daarnaast is er een toolkit ter ondersteuning van de implementatie. Voldoende redenen om WeHelpen binnen Zeist te promoten.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
We hebben eind juni 2013 allerlei partijen binnen Zeist uitgenodigd: de gemeente, de thuiszorg, de woningbouwverenigingen ed. De opzet van WeHelpen is toen toegelicht. Er werd zo enthousiast gereageerd, dat in de vervolgmeeting nieuwe organisaties aansloten. WeHelpen Zeist werd een burgerinitiatief.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Er waren wel mensen die vrijwillig WeHelpen wilden opzetten in Zeist, maar er ontbrak een trekker. Een regisseur is belangrijk om mensen blijvend te enthousiasmeren, de lijnen uit te zetten en de voortgang te bewaken. Dit doe je er niet zomaar even bij. Geen enkele organisaties nam deze rol op zich. Helaas betekende dit dat het initiatief op zijn gat kwam te liggen. Op dit moment zijn we weer bezig om WeHelpen vlot te trekken. Er moeten daadwerkelijke keuzes worden gemaakt voor menskracht en geld: de basis voor een succesvol WeHelpen.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Het is belangrijk om vooraf een aantal vragen te beantwoorden: hoe ga ik WeHelpen aanvliegen? Hoe is de lokale situatie? Is het wel goed om zoveel mogelijk partners te vinden die het initiatief ondersteunen? Trek ik het als organisatie alleen of wordt het een combi van een selecte groep zoals een welzijnsorganisatie, thuiszorg en gemeente. Hoe de liggen de mogelijkheden om burgers er direct bij te betrekken? Gebruik de ervaringen die reeds landelijk zijn opgedaan. En zorg voor een daadwerkelijke commitment.
Welke implementatiepartner wil je voor de februari-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
De implementatiepartners van WeHelpen gaan in 2015 meer samenwerken, kennis en ervaringen delen en een nadrukkelijke rol spelen bij de e-learning. Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan opzetten, elkaar gaan zoeken en vinden. Ik stel deze vraag graag aan Mark Clarijs van Impro.co.
Tot slot
Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om jullie te laten weten dat ik onlangs besloten heb om me terug te trekken als implementatiepartner. Vanaf 1 januari heb ik een nieuwe baan als directeur van Samen voor de Bilt. Ik wil me helemaal focussen op Maatschappelijk Betrokken en Verantwoord Ondernemen. Natuurlijk blijf ik de ontwikkelingen in Zeist en de landelijke groei van WeHelpen volgen. Want het is en blijft een fantastisch middel en beweging!