Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Deze
maand is dat Frido Kraanen van PGGM. PGGM is een founders van WeHelpen. Frido beantwoordt de vraag van Maaike
Stevens, ContourdeTwern, hoe zij tegen de ontwikkelingen aankijken en de toekomst van WeHelpen zien.
Wie ben je?
Frido Kraanen, 44 (dubbel fier), werk bij pensioenuitvoerder PGGM waar ik onder meer verantwoordelijk ben voor het coöperatief ondernemerschap, duurzaamheid en de maatschappelijke agenda. Ben als bedrijfskundige
afgestudeerd op introductiestrategieën van innovaties en heb daarna 15 jaar bij de rijksoverheid gewerkt, waaronder 10 jaar bij VWS. Ben samen met Martin van Rijn in 2008 ‘verhuisd’ naar PGGM. Ik ben getrouwd, heb drie dochters in de leeftijd 10 tot en met 16 jaar en woon fijn in Zoetermeer (ook al heeft het een duf imago). Heb weinig hobbies, vind veel leuk met twee uitschieters: Feyenoord en Opera. In een slecht voetbaljaar is dat dus twee keer dramatiek.
Waarom heb je gekozen voor WH?
We hebben er niet voor gekozen, we hebben het opgericht! In 2010 spraken we bij PGGM over de ontwikkelingen van de aankomende tijd: minder geld voor formele zorg, meer vraag en dus de noodzaak van burgerparticipatie. Iets wat we nu participatiesamenleving zouden noemen. Dat deden we vooral in de wetenschap dat juist onze leden –werkenden in zorg en welzijn- de mantelzorgers van dit land zijn! Ze doen dat veel meer dan gemiddeld. Met de geschetste ontwikkelingen zien we dus veel druk op hun afkomen. WeHelpen komt bij ons voort uit het idee dat we hen zouden moet helpen en ontlasten. Want samen heb je eenmaal meer, ook draagkracht! We zijn zeer positief, want de bereidheid elkaar te helpen is zeer groot, alle verhalen van individualisering en onthechting ten spijt zijn we een zeer sociale samenleving. WeHelpen is een moderne manier van nabuurschap.
Op welk (lokaal) WH-succes ben je trots?
De omarming door lokale partijen. Het besef bij PGGM is groot dat juist het lokale gebruik hét succes is. Wij kunnen het mede helpen mogelijk maken, maar de daadwerkelijke toegevoegde waarde ligt juist niet bij ons. Dat is geen valse bescheidenheid, maar een feit. Mijn trots wordt gevoed door lokale successen, niet door de bestuurlijke werkelijkheid.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Het daadwerkelijke gebruik. Dat zeg ik niet als klacht of teleurstelling. We hebben al snel tegen elkaar gezegd: dit maken we niet voor 2014, maar voor 2019. Als we dan een goed functionerend systeem van hulpondersteuning moeten hebben, moeten we nu beginnen. Het inslijten van deze processen in de routines van mensen heeft tijd nodig. Vergeet niet, we komen uit een periode van bijna 70 jaar dat we vooral naar een publiek loket hebben gekeken als er hulp nodig was. Maar de komende jaren moet alle aandacht en energie naar activatie. Met name door de leden, want dat kan je niet van een lean and mean organisatie verwachten als het team van WeHelpen.
Wat ga je delen met de andere coöperatieleden?
Inspiratie en het geloof dat we WeHelpen keihard nodig hebben. Ik ben overtuigd dat een goed draaiend WeHelpen het lidmaatschapsgeld vele malen terugverdient. Dat zijn we nu met universiteiten aan het onderzoeken, de zogenaamde social return on investment. Op basis van geloof kun je mensen maar kortstondig overtuigen, de echte verleiding komt met de impact laten zien. Wat ik ook ga delen, is natuurlijk de ‘kracht van samen’; als coöperatie-fan vind ik WeHelpen het toonbeeld dat samen energie bundelen iedereen helpt. Bij PGGM heet dat “Samen heb je meer dan als ieder voor zich zelf gaat”
De vraag van Maaike: PGGM is een van de founders van WeHelpen en vanaf het begin bij de coöperatie betrokken. Ik ben heel benieuwd hoe zij tegen de ontwikkelingen aankijken en de toekomst zien.
Burgerparticipatie is een onomkeerbare beweging, uit noodzaak, maar ook omdat mensen zelf regie willen. Wij zijn daar van overtuigd en bouwen graag mee aan een nieuwe samenleving. Die transitie moeten we in gezamenlijkheid vormgeven, ook wij. Daarom geloof ik zeer in het business model van WeHelpen: samen werken, samen ontwikkelen en samen de kosten delen. We maken samen een waardevolle toekomst!
Welk coöperatielid wil je voor de februari-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
HulstVoorElkaar. Ik heb gelezen dat zij een plan maken om lokaal WeHelpen te implementeren. Ik ben heel benieuwd hoe het staat, welke successen ze hebben geboekt en welke uitdagingen ze voor 2015 zien.