Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand beantwoordt Rob Snoeren van I-kracht een aantal vragen, waaronder die van Noor Bongers. Zij stelde in de nieuwsbrief van november Rob (‘omdat we samen eens een dagje naar zee zijn geweest’) de volgende vraag: “Hoe zet je WeHelpen strategisch in in verandertrajecten?”
Wie ben je?
Mijn naam is Rob Snoeren, manager Coöperatie I-Kracht en implementatiepartner van WeHelpen. Ik ben een bedrijfskundige met enige ervaring als hulpverlener in diverse zorgsegmenten. In mijn vrije tijd zing en speel ik bij het Utrechtse Theaterkoor Vingerinjeoor. En tussendoor ben ik een tevreden vader in een gezin met twee kinderen van 2 en 5 jaar. Dank Noor, dat je me de gelegenheid geeft deze woorden met de volgers van WeHelpen te delen. Het is alweer lang geleden en een buitengewoon interessant bezoek aan het Noorderstrand!
Waarom heb je gekozen voor WeHelpen?
De coöperatie waarvoor ik werkzaam ben, richt zich op het ondersteunen van zorgorganisaties bij het aanbieden van Blended Hulp aan hun burgers. Doorgaans wordt dit gezien als een combinatie van online en offline hulp. Bij I-Kracht zijn we ervan overtuigd dat Blended Hulp ruimer moet worden gedefinieerd. Naast professionele hulp maakt ook informele hulp onderdeel uit van het palet van Blended Hulp. In onze zoektocht naar een partner om onze leden optimaal te kunnen ondersteunen bij het aanbieden van de informele component, bleek WeHelpen een voor de hand liggende keuze. We delen in grote mate dezelfde uitgangspunten en we kennen een vergelijkbare organisatiestructuur (coöperatie).
Op welk lokaal WH-succes ben je trots?
In de concretisering naar wederzijdse meerwaarde van de alliantie van WeHelpen en I-Kracht kwamen we uit op drie resultaten. De eerste is het aanbrengen van een koppeling tussen de lokale WeHelpen.nl-omgeving met de Online zelfhulpomgeving van cliënten. Deze werkomgeving is een soort van persoonlijk en activerend zorgdossier van cliënten van I-Kracht-leden. De tweede is het gezamenlijk ontwikkelen van een training voor zorgprofessionals. Deze training richt zich op hoe WeHelpen.nl kan worden ingezet bij het beantwoorden van hulpvragen door hun cliënten. Met deze dienst bevorderen we onder andere het plaatsen van hulpvragen op WeHelpen.nl. De derde dienst is het informeren van onze leden over de mogelijke inzet van informele hulp binnen het reguliere ondersteuningsproces. Hiertoe heeft Coen van de Steeg een inspirerende discussie geleid op onze landelijke projectleidersbijeenkomst.
Wat moet WeHelpen verbeteren of meer aandacht geven?
Onze leden bedienen cumulatief meer dan 25% van de Nederlandse gemeenten. Ook concullega’s van WeHelpen zijn actief in de gemeenten van onze leden. Vanuit I-Kracht bedienen we alle leden graag even goed. Het is voor I-Kracht en daarmee ook voor het succes van Blended Hulp in het zorgdomein bevorderlijk, wanneer het aantal aanbieders van informele online hulpmarktplaatsen wordt gereduceerd tot één a twee aanbieders.
Wat ga je delen met andere implementatiepartners?
Vanuit de coöperatieve gedachte van I-Kracht is delen met gelijkgestemden een belangrijke waarde. De training die we samen met WeHelpen ontwikkelen, delen we graag met de andere implementatiepartners.
(In de volgende nieuwsbrief lees je meer over deze e-learning en de richtlijnen voor coöperatieleden en implementatiepartners.)
Welke implementatiepartner wil je voor de januari-nieuwsbrief een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van Joanne Penning met het voortraject van een coöperatielidmaatschap op WeHelpen. Wat moet je juist wel of niet doen en wat zijn randvoorwaarden voor succes?
Op de foto van links naar rechts: Wouter Bruijning, Rob Snoeren, Coen van de Steeg en Gertjan van Rossum.