Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Ditmaal Noor Bongers van Noor Bongers Onderneemt.
Ellis Merkelijn stelde Noor in de nieuwsbrief van oktober de volgende vraag:
Ik heb Noor nog niet persoonlijk ontmoet maar haar website maakt me wel nieuwsgierig. Ik ben dan ook benieuwd of zij, met haar eigen unieke werkwijze, nog een aantal leuke en interessante ins en outs kan delen over haar ervaringen met de implementatie van WeHelpen.
Dankjewel Ellis! Ik ben Noor Bongers. Als voorhoedespeler heb ik veel ervaring in en zicht op een nieuwe manier van ondernemen. Ik zíe nieuwe wegen en
heb een verfijnde expertise rond mens, maatschappij en economie. Deze drie aspecten breng ik samen, waardoor maatschappelijke en economische meerwaarde ontstaat en mensen persoonlijk leiderschap nemen. De wereld mooier maken als onderdeel van het primaire proces 😉 Ik geef een aantal ontwikkel- en leertrajecten vorm rondom deze thema’s en werk in opdracht
aan scenario- en toekomstverkenningen. Voor PGGM heb ik het traject ‘Nieuwe Oude Dag’ vorm gegeven. De inzet van sociaal kapitaal is hierin een belangrijk onderdeel. Maar hoe doe je dat? En hoe faciliteer je bewoners en professionals om hierin samen te werken? Thema’s als dienende overheid, co-creatie, zwermen en waardecreërend ondernemen horen hierbij.
Daarnaast vertel ik graag verhalen en sprookjes, begeleid ik een aantal mensen in het ontwikkelen van bewustzijn en het strategisch vormgeven van hun toekomstdromen en organiseer ik bijzondere events onder de naam Transformatiehuisje. Ik woon in Arnhem in een prachtig huis. Ik maak ruimte voor schoonheid. In al haar facetten.
Waarom heb je gekozen voor WeHelpen?
Ik heb geholpen bij de start van WeHelpen door een aantal pilotsituaties te onderzoeken. Wanneer is het succesvol? Hoe ziet de sociale dynamiek eruit en wie maakt gebruik van WeHelpen. En waaróm? De motivaties zijn zo divers als er mensen zijn. Het is interessant deze diversiteit te koesteren en te benutten in een sociale omgeving. Dan floreert de inzet van sociaal kapitaal. Zo zie je dat in iedere situatie ándere kringen van WeHelpen ontstaan, vaak ook onder een eigen naam en met heel specifieke signatuur die past bij de groep. Stoer en helder of juist lieflijk en zacht. Fysieke ontmoetingen en een sociale dynamiek (die relevánt is voor mensen en waardoor ze meedoen) is de basis voor een goed lopende online dienst van uitruil van sociaal kapitaal. Dit vind ik een zeer interessant antwoord op de vraagstukken van deze tijd. In plaats van de focussen op schaarste en bezuinigingen ontstaat er overvloed, plezier en vanzelfsprekend waarde.
Op welk lokaal WH-succes ben je trots?
Ik ben vooral heel trots op Coen en Maaike dat ze trouw zijn gebleven aan hun idee. En trots op de founders die dit mogelijk hebben gemaakt.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Ik ben nieuwsgierig naar de kringen (white labels en WeHelpen) die zijn ontstaan en hoe groot de impact is op ándere gebieden dan elkaar hulp verlenen. Is het gezelliger in de wijk en worden daardoor minder mensen ziek (kostenbesparing)? Waar werken zorgprofessionals en bewoners inmiddels gelijkwaardig samen binnen WeHelpen-kringen? Het lijkt me zinvol dit zichtbaar te maken.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Mijn kennis en kunde in het ontwikkelen van netwerken van betekenis. Mijn vrolijkheid en beeldend vermogen. Mijn anekdotes, verhalen en heldere analyses.
Welke implementatiepartner wil je voor de december-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Rob Snoeren van I-kracht. Gewoon omdat we samen eens een dagje naar zee zijn geweest en ik erg nieuwsgierig ben hoe hij WeHelpen strategisch inzet in verandertrajecten.
Foto Frank Kouws