Vanochtend heeft het Friesch Dagblad een online artikel met uitlatingen over de veiligheid van wehelpen.nl geplaatst. Het bericht is door een aantal lokale sites overgenomen. We zijn in gesprek met de betreffende journalist. De veiligheid van hulpbieders en hulpvragers heeft en had onze hoogste prioriteit.
Klik hier voor het artikel.
We houden u onderstaand op de hoogte van de status.
Update 16.45 uur
We hebben gesproken met de journalist van het Friesch Dagblad, waarin we de werkwijze van WeHelpen hebben toegelicht. Vanuit zijn gezichtspunt is de vermelde informatie niet onjuist en daar zijn we het na zijn toelichting mee eens. Zijn artikel is gebaseerd op http://www.lwdvoorelkaar.nl/, waarop de gemeente al een link naar wehelpen.nl heeft geplaatst. Er is echter nog geen overeenkomst tussen de gemeente Leeuwarden en WeHelpen, waardoor veiligheidsmaatregelen nog onvoldoende zijn doorgevoerd. Meerdere gemeenten in Nederland maken gebruik van WeHelpen. Dat lidmaatschap kost geld en rondom het gebruik van de site worden afspraken gemaakt. Voor kwetsbaardere groepen, waarvoor Leeuwarden de website in wil zetten, wordt er altijd samengewerkt met lokale organisaties en welzijnsinstellingen, die in zo’n geval de contacten leggen tussen de vrager en de aanbieder. Dat gaat in Leeuwarden ook gebeuren.
In het gesprek met het Friesch Dagblad zijn de veiligheidsmaatregelen die WeHelpen altijd treft nog eens benoemd:
- Om een account op WeHelpen aan te maken, heb je een e-mailadres nodig en een wachtwoord. Het is ook mogelijk om via je Facebook-account aan te loggen. Bij het invullen van het profiel stellen we een aantal gegevens verplicht: voor- en achternaam, postcode, geboortedatum en geslacht. Dit staat beschreven in de handleiding.
- Voor de meer kwetsbare gebruikers van WeHelpen werken we namelijk samen met lokale partners als gemeentes, welzijns- en vrijwilligersorganisaties etc. Zij ontfermen zich over deze specifieke doelgroepen. Een deel van de vrijwilligers en hulpaanbieders is afkomstig van de betrokken lokale organisaties. Zo worden de vragen vanuit deze doelgroepen bijvoorbeeld door hen gesteld waarbij de hulpbieder in eerste instantie in contact komt met de betreffende organisatie. Zij bepalen vervolgens op welke wijze men screent en kennismaakt.
- WeHelpen informeert de gebruikers over veilig gebruik van internet en het platform en geeft praktische tips. We willen laagdrempelig zijn en makkelijk toegankelijk.
- WeHelpen screent dagelijks alle nieuwe vragen en aanbod. Bij opvallende zaken wordt direct contact opgenomen met de betreffende gebruiker.
- Elke pagina heeft een ‘meld misbruik’-knop. Bij onjuist gebruik, incidenten of ongepastheden wordt direct in contact getreden (hoor/wederhoor) met hulpvragers of hulpbieders. We kunnen hen vervolgens blokkeren, verwijderen en blacklisten.
- Vanaf september is het mogelijk elkaar aanbevelingen te geven naar aanleiding van een match. Zowel vanuit de gebruiker als vanuit betrokken lokale organisaties.
Voor zijn vervolgartikel heeft de journalist wederhoor geboden en ter inzage voorgelegd aan WeHelpen. Het gesprek is in goed overleg afgerond.
Update zaterdag 18 oktober, 10.45 uur
Leeuwarder Courant 18 oktober
Leeuwarder Courant 20 oktober