Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand Ellis Merkelijn van Merkelijn Coaching.
Wie ben je?
Mijn naam is Ellis Merkelijn en ben opgegroeid in het Horeca familiebedrijf van mijn ouders. In mijn leven heb ik verschillende functies bekleed, van Horeca ondernemer tot General Manager van een flexibele dienstverlener in de zorg. In 2011 werd ik plotseling getroffen door een herseninfarct. Hierdoor moest ik pas op de plaats maken en op zoek naar de kern van mijn zijn en kunnen. Ik ben in hart en nieren een people’s manager en haal veel voldoening uit het motiveren en inspireren van het individu en het creëren van een hecht en resultaat gericht team. Maar ook het goed kunnen aanvoelen waar de behoefte ligt en dan het verbinden van mensen en/of organisaties om zo gezamenlijk tot successen te komen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Met Merkelijn Coaching kan ik mijn kennis en ervaring op een praktische wijze inzetten om organisaties op een efficiënte wijze te ondersteunen in deze periode van transities. Mijn commerciële achtergrond in combinatie met het vermogen om mensen te kunnen inspireren, motiveren en verbinden maakt het mogelijk om veranderingen met zo min mogelijk weerstand succesvol te kunnen doorvoeren. Naast mijn werkzaamheden voor Merkelijn Coaching ben ik ook lid van de Participatieraad van Woningcorporatie Nijestee, neem ik deel aan het projectteam van het Hersenletselcentrum Groningen/Drenthe en geef ik informatie als ervaringsdeskundige op het gebied van NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
Waarom heb je gekozen voor WH?
Na de breuk in mijn levenslijn was ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier waarop ik mijn kennis en ervaringen in de praktijk kon gaan brengen. Op deze boeiende route kwam ik steeds maar weer WeHelpen tegen. Blijkbaar was WeHelpen in staat om een verbinding te kunnen leggen tussen allerlei organisaties uit diverse branches en ze te laten werken aan een gezamenlijk doel. En daar werd ik nou écht nieuwsgierig van! Na enige verdieping in WeHelpen was het voor mij snel duidelijk dat WeHelpen heel goed paste in mijn eigen vernieuwde visie. En na een gesprek met Coen van de Steeg werd dit beeld bevestigd.
Op welk lokaal WH-succes ben je trots?
Aangezien ik nog maar nét ben geaccepteerd als implementatiepartner kan ik op dit moment (nog) geen lokale WH-successen delen. Aangezien ik in mijn vorige functie veel ervaring heb opgedaan in het ontwikkelen van software tools en dan met name gericht op de gebruikersvriendelijkheid en efficiëntie van het programma ben ik wel al enige tijd actief in de focusgroep van WeHelpen. Met veel plezier geef ik hier mijn input om de site nog beter te laten aansluiten aan de behoeften van de eindgebruikers.
Wat is voor verbetering vatbaar?
Om de implementatie van WeHelpen bij nieuwe leden zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen is mijn advies om ook vanuit de coöperatie de inzet van ervaren implementatiepartners nog meer te promoten. Door bijvoorbeeld het systeem te presenteren en de gebruikers te laten trainen door iemand die alle ins en outs kent en vooral ook het gedachtengoed erachter met veel enthousiasme weet over te brengen, verhoogt men de slagingskansen enorm. Verandering brengt binnen organisaties altijd weerstand met zich mee. Men staat vaak niet te springen om weer op een andere manier te moeten gaan werken terwijl de werkdruk al zo verhoogd is in de laatste jaren. Een eerste positieve kennismaking kan veel van deze weerstand wegnemen. En door goed te luisteren en elke gebruikersgroep op zijn eigen niveau te benaderen ontstaan er hele mooie bewegingen waarin men de nieuwe werkwijze gaat omarmen en de toegevoegde waarde samen gaat uitdragen.
Inmiddels zijn door de coöperatie de eerste stappen genomen om als implementatiepartners alle ins en outs met elkaar te kunnen delen wat natuurlijk een enorme meerwaarde brengt voor de nieuwe leden. Waarom als organisatie zelf het wiel opnieuw uitvinden als deze elders al prachtig draait?!
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Als ik vanuit mijn achtergrond en ervaringen op het gebied van Horeca, Zorg of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) iets voor jullie kan betekenen, doe ik dat graag. Want delen is vermenigvuldigen en maakt het mogelijk om gezamenlijk WeHelpen een vanzelfsprekendheid te laten zijn in onze samenleving!
Welke implementatiepartner wil je voor de november-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Voor de volgende editie zou ik graag Noor Bongers willen voorstellen. Ik heb haar nog niet persoonlijk ontmoet maar haar website maakt me wel nieuwsgierig. Ik ben dan ook benieuwd of zij, met haar eigen unieke werkwijze, nog een aantal leuke en interessante ins en outs kan delen over haar ervaringen met de implementatie van WeHelpen.