In de studentensteden zijn veel jongeren weer aan de studie geslagen. Maastricht en Groningen namen de proef op de som om hun interesse te wekken in het helpen van een ander. Op die manier raken ze immers ook sneller en op een leuke manier wegwijs in een soms vreemde stad heel ver van huis.
INKOM Maastricht
Jules Peters, Welzijnsorganisatie Trajekt: ‘Tijdens de INKOM infomarkt op 22 augustus jl. proeven en ervaren nieuwe studenten wat de stad Maastricht te bieden heeft. Trajekt was met drie personen aanwezig om studenten te informeren en vooral te enthousiasmeren over vrijwilligerswerk en WeHelpen in Maastricht. We vroegen hen of zij naast hun drukke studentenleven bereid waren iets ‘terug doen’ voor de inwoners van de stad. Het was mooi om te ervaren hoe studenten hierop reageerden. Ze bleken vooral geïnteresseerd in incidentele en kortdurende hulp bieden. Daarnaast zijn zij bereid in groepsverband hun visie te geven op relevante thema’s die in Maastricht spelen op het gebied van welzijn.
Maar liefst 42 studenten hebben hun gegevens achter gelaten. Zo’n 250 pennen werden uitgedeeld, voorzien van een aantal blanco visitekaartjes, zodat ze ook onderling gegevens kunnen uitwisselen en verbindingen leggen. Want daar gaat het immers om: mensen en organisaties met elkaar verbinden, samen beter en sterker worden.
We kijken terug op een geslaagde middag, waarbij we veel inspirerende en leuke gesprekjes hebben gevoerd. En het belangrijkste is, we hebben het belang van vrijwilligerswerk en de belangrijke rol van studenten hierbij uitgedragen en gepromoot!
KEI-week Groningen
Coen van de Steeg: ‘KEI to your future’ was een erg leuke dag. We hadden voortdurend drie mensen in de stand, waaronder twee recente afstudeerders van de Hanzehogeschool. Zij hebben onderzoek gedaan voor WeHelpen naar het thema ‘vraagverlegenheid’ en waren zo enthousiast over het concept dat ze de hele middag mee hebben geholpen om pennen en kaartjes uit te delen en bezoekers te informeren over WeHelpen. Al met al hebben we zo’n 500 pennen uitgedeeld en tientallen gesprekken met studenten gevoerd. De cijfers op de website laten vooral in de week na de KEIweek best wat nieuw bezoek en inschrijving zien. Het is natuurlijk altijd lastig te bepalen wat het exacte effect van de KEI week hierop is geweest. Maar qua merkbekendheid heeft de actie zeker effect gehad.
Ben je voor WeHelpen actief in een studentenstad? Denk dan eens na over het benaderen van deze doelgroep. Wil je meer weten over de aanpak, neem dan contact op met Jules of Coen.