Elke maand brengen we een van onze implementatiepartners in beeld. Deze maand Trees Flapper van Trees Procesinspirator.
Wie ben je?
Mijn naam is Trees Flapper en sinds 1990 werkzaam in de zorg. Na een lange loopbaan in de thuiszorg in diverse functies, van diëtist tot voorzitter van de Ondernemingsraad naar innovatiemanager ben ik als senior adviseur bij het Friese kennisinstituut Partoer aan de slag gegaan. In die functie heb ik me toegelegd op het zichtbaar maken van de demografische ontwikkelingen en de effecten daarvan voor het beleidsterrein wonen, welzijn en zorg. Mijn kracht is het verbinden, het analyseren en het schakelen tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Vanaf 2012 heb ik mijn eigen bedrijf, TREES en houd ik me bezig met het implementeren van (technologische) innovaties op dat gebied. Sinds 2013 ben ik implementatiepartner van WeHelpen.
Waarom heb je gekozen voor WH?
In het kleine dorpje Burum, gemeente Kollumerland c.a. (Friesland) liep een Europees project met de opdracht te onderzoeken of technologie bij kan dragen aan het behoud
en versterken van de leefbaarheid. De inwoners hadden via een enquête kenbaar gemaakt behoefte te hebben aan een klussendienst. De projectgroep heeft deze behoefte technologisch vertaald. Op mijn zoektocht naar mogelijke instrumenten kwam ik in contact met de voorloper van WeHelpen: Caire.nu. De filosofie en de eenvoud sprak me
aan en past bij mijn eigen leidraad in mijn leven. Eigen regie, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van mensen vind ik belangrijk, ook als mensen zorg nodig hebben.
Vanaf die tijd heb ik contact met Coen en Maaike en heb ik me in Burum ingezet om de inwoners en de welzijns- en zorgorganisaties vertrouwd te maken met WeHelpen. En
nu ben ik samen met de gemeente Kollumerland c.a. bezig om WeHelpen in Kollum en daarna in de andere dorpen te implementeren.
Op welk lokaal WH-succes ben je trots?
Ik ben erg trots op het resultaat in Burum. De jongeren in Burum zagen kansen om met hun inzet voor het dorp credits te sparen. De lokale RABO bank was in ruil voor de credits bereid de huur van hun jongerensoos te dragen. Met dit verhaal zijn we ook te zien in een uitzending van VPRO Tegenlicht, Gaten in de Markt van 26 januari 2013. En ik ben trots op de wijze waarop WeHelpen geïntegreerd is in het dorpsportaal van Burum. Nu hoeven de inwoners maar één keer in te loggen en kunnen dan direct gebruik maken van verschillende diensten, waaronder WeHelpen. Eigenlijk ben ik trots op de gemeenschap in Burum. Met hen heb ik open gesprekken gehad over hun vraagverlegenheid, hoe ze toch niet iedereen in hun dorp met 650 inwoners kennen, en over hun worsteling om met WeHelpen vertrouwd te raken. En de inwoners hebben niet opgegeven!
Wat is voor verbetering vatbaar?
Wat mij betreft, zou er bij nieuwe leden veel meer aandacht moeten zijn voor de lokale inbedding en implemenatie op basis van de ervaringen in Friesland en elders in Nederland. Het is belangrijk om elkaar daarin te steunen en elkaar te kennen. De bijdrage die ik in Zeist hebben kunnen leveren, heb ik als positief ervaren. De ervaring in Burum en elders leert ook dat de website wehelpen.nl in gebruik nog eenvoudiger kan; daar worden nu mooie stappen in gezet door de coöperatie.
Wat ga je delen met de andere implementatiepartners?
Onlangs heb ik meegewerkt aan het geven van feedback op de verbeteringen in de website. Het delen van ervaringen in het concrete gebruik was verrijkend. Voor de toekomst vind ik het belangrijk dat implementatiepartners elkaar blijven opzoeken om succesfactoren en belemmeringen met elkaar te blijven delen. Dit geldt ook voor initiatieven die met eigen projectleiders werken. Het is tenslotte een erg nieuwe werkwijze om vraag en aanbod, en onderlinge hulp te organiseren. Uit andere projecten leer ik dat mensen niet snel vragen of hulp aanbieden. Zo komt bijvoorbeeld de zorg voor een naaste nog veel neer op de partner en kinderen die in de buurt wonen.
Welke implementatiepartner wil je voor de oktober-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
Ik geef het stokje door aan Ellis Merkelijn. Haar heb ik als warm, betrokken mens leren kennen in de focusgroepen. Ellis wil ik vragen haar directe ervaringen met het matchen met anderen te delen.