Elke maand brengen we een van onze coöperatieleden in beeld. Deze maand Robert Vening van Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE).
Wie zijn jullie?
SGE is een koepelorganisatie van 10 multidisciplinaire gezondheidscentra verspreid over alle Eindhovense wijken. Deze gezondheidscentra leveren geïntegreerde zorg (minimaal huisartsenzorg, GGZ, fysiotherapi en apotheek). Kenmerkend voor een gezondheidscentrum is de patiëntgerichte samenwerking. Dit komt onder andere in de chronische zorg tot uiting in een vijftal gecontracteerde eerstelijns DBC’ s (CVRM, diabetes mellitus II, COPD, Depressie en Kwetsbare ouderen). Alle geledingen van de organisatie zijn met betrekking tot ketenzorg HKZ gecertificeerd en alle huisartsen zijn bovendien in bezit van de AHG-accreditatie.
Waarom hebben jullie gekozen voor WeHelpen?
Vooral uit praktische overwegingen. SGE en PWC hebben gezocht naar een medium waarbij de informele zorg en formele zorg met elkaar zouden kunnen communiceren. We denken dat met inschakeling van WeHelpen op langere termijn ook voordelen voor de zorg te behalen zou moeten zijn. We denken dat informele zorg en formele zorg WeHelpen ook als een praktisch schakelpunt zullen kunnen gebruiken door een eerdere signalering van veranderende zorgbehoefte (logboek) en verbreding en efficiëntere inzet van de mantelzorg (agendafunctie) .
Op welk lokaal WeHelpen-succes ben je trots?
SGE is nog niet in de fase om trots te zijn. We zijn wel een ervaring rijker. We hebben binnen een zorgcentrum geprobeerd om WeHelpen bij de doelgroep Kwetsbare Ouderen te introduceren. Dat viel niet mee. Conclusie: de doelgroep zelf is er niet aan toe en kan het ondanks ondersteuning niet zelf oppakken. Wel moet de mantelzorg van deze generatie in staat zijn om er mee om te gaan. Al met al is het voor deze groep (nog) niet haalbaar. We hebben nu de switch naar bewonersvereniging in de wijk gemaakt. Daar werken we in samen met een thuiszorgorganisatie ZuidZorg, het Vrijwilligerspunt (Lumensgroep Eindhoven) en een woningbouwcoöperatie. Strategie is om eerst de bewoners zelf te laten ervaren wat WeHelpen voor hen kan betekenen en vervolgens te kijken of we de koppeling met de zorg kunnen maken. We kunnen er wel enigszins trots op zijn dat we als een van de weinige zorgaanbieders de samenwerking russen de formele en informele zorg binnen de eerstelijn vorm geven.
Wat is voor verbetering vatbaar?
WeHelpen komt als een heel open structuur over waarbij gebruikers zich onzeker kunnen voelen over personen die er hulp aanbieden. Er lijkt wel behoefte om een wat beschermde omgeving te creëren waarbij aanbieders van hulp geregistreerd zijn. Er wordt gedacht om WeHelpen ook wat meer besloten te kunnen aanbieden.
Wat is je antwoord op de vraag van Jules Peters in de vorige nieuwsbrief: ‘Hoe heb je een team studenten ingezet voor WeHelpen en wat is het resultaat daarvan?’
Concreet worden er binnen het project waarmee de SGE zich bezig houdt nog geen studenten ingeschakeld. Het blijkt dat met name de kwetsbare ouderen en sommige oudere mantelzorgers het moeilijk vinden of “koudwatervrees hebben” om met WeHelpen aan de slag te gaan. Het inschakelen van studenten vanuit het Summa college of vanuit Fontys geeft jongeren de gelegenheid te ontdekken wat de problemen zijn bij ouderen bij het omgaan met geautomatiseerde systemen. Het helpt ouderen om de stap naar WeHelpen echt te maken. Het biedt ook kansen om (af)studeeropdrachten in de praktijk uit te zetten. SGE wil hierover graag met hen in overleg.
Wat ga je delen met de andere leden?
Onze toepassingen, ervaringen en resultaten. Kijk bijvoorbeeld in de toolkit van WeHelpen naar onze werkinstructie.
Welk lid van de coöperatie wil je voor de oktober-editie een vraag stellen? En welke vraag is dat?
We hebben een vraag voor een nieuw lid, Vrijwilligerspunt Eindhoven (vanuit Lumens): Hoe gaan jullie de implementatie van WeHelpen in Eindhoven ondersteunen? Wat hebben jullie daarbij te bieden? En hebben jullie een idee van de kansen en valkuilen bij het implementatieproces?